Τα 4 «κλειδιά» για την έξοδο από το μνημόνιο

Τα 4 «κλειδιά» για την έξοδο από το μνημόνιο

Στις 26 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι θεσμοί

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, καθώς υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου», ανέφερε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σήμερα το πρωί, στην Βουλή. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις που είχε ο Επίτροπος, ανέλυσε τα 4 κρίσιμα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων  που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο. Ξεκινούν από την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ολοκλήρωση του σχεδίου για την επόμενη μέρα, αλλά και τις παρεμβάσεις στο χρέος, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαίες.

 Ο Γάλλος πολιτικός, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει και δεν θέλει άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι  όταν διανύσει κανείς το 70% έως 80% του δρόμου, πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τώρα οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Μιλώντας στο διήμερο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η εφημερίδα Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Επίτροπος, τόνισε χαρακτηριστικά πως  «μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Αρχίσαμε να βλέπουμε νέες θέσεις εργασίας, ίσως όχι ποιοτικές, αλλά θέσεις εργασίας. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της υπερφορολόγησης και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης «υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία ασφυκτιά υπό το βάρος των ολοένα και υψηλότερων φόρων και εισφορών, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αυξάνει και πάλι τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου».

Τα 4 βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν ήδη ξεκινήσει, αν και ακόμα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, τέθηκαν, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά των θεσμών υπάρχουν ανοικτά 3 μέτωπα:

  • Ελληνικό,
  • Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί
  • ΔΕΣΦΑ

Εσπευσμένη επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα

Από το υπουργείο Οικονομικών, έχει επισημανθεί ότι οι πλειστηριασμοί μπορούν πάρουν  αναβολή για να κριθούν μαζί με την εκταμίευση της 2ης υποδόσης του 1 δις ευρώ που θα εξεταστεί τον Απρίλιο.  Σε αυτό το πλαίσιο, το κουαρτέτο των θεσμών αναμένεται να  πραγματοποιήσουν μία εσπευσμένη επιστροφή στην Αθήνα, κατά τις 26 Φεβρουαρίου.

Εσπευσμένη, γιατί μέχρι πριν λίγες ημέρες πριν ο επίσημος προγραμματισμός ήθελε επιστροφή στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και μετά ακόμα μία φορά τον Μάιο. Τα κλιμάκια αναμένεται να πατήσουν και πάλι στο ελληνικό έδαφος λίγες μέρες νωρίτερα, μετά του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Οι δανειστές επιστρέφουν με στόχο να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία για τα 4 κρίσιμα στάδια που απομένουν έως την τελική συμφωνία, για την έξοδο της χώρα από τα μνημόνια.

Ν.Παππάς: Η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα με σημαντικές επιδόσεις

Όμως, η Ανάπτυξη και η επενδύσεις δεν έρχονται από μόνες τους και σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ συναντήθηκε χθες μετον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. «Δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για τη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη, αφού πραγματοποιήθηκε τη μέρα που η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία στις αγορές, προσελκύοντας υπερδιπλάσια κεφάλαια από όσα ζητούσε και, μάλιστα, με ένα επιτόκιο που κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε ποτέ να πετύχουμε», τόνισε ο Ν.Παππάς.

 Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο 7ετές ομόλογο, κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επιβεβαίωση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, του γεγονότος ότι η χώρα μας έχει επανέλθει στην κανονικότητα, οι επιδόσεις της είναι ήδη πολύ σημαντικές, ενώ και η προοπτική για το μέλλον είναι ακόμη πιο αισιόδοξη».

Σύμφωνα με τον  Νίκο Παππά, «η αμερικανική πλευρά και προσωπικά ο κ. Ρος δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, όπου τιμώμενη χώρα είναι η ΗΠΑ, ως ευκαιρία να βρεθούν στην Ελλάδα σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις και να αναπτύξουν μόνιμες σχέσεις με αντίστοιχες ελληνικές και -μέσω αυτών- με την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου μού επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος τη ΔΕΘ».

Bloomberg: Η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τη Βρετανία

 Η καλή πορεία της ελληνικής Οικονομίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο, με τα ξένα μέσα να κάνουν λόγω για ελληνική νίκη επιστροφής στην κανονικότητα.  Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρεται σε μια αντιστροφή ρόλων που ακόμη και οι διορατικότεροι δεν τόλμησαν να προβλέψουν, η Ελλάδα πλέον αναπτύσσεται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας το σε επιδόσεις στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, αυτό γίνεται επειδή  «Oι Έλληνες πολίτες, που απέρριψαν τους όρους του προγράμματος τον Ιούλιο του 2015, ποτέ δεν υιοθέτησαν τη ρήξη με την Ευρώπη, ή την επιστροφή σε μια οικονομία της δραχμής. Τώρα που η Ευρώπη ηγείται του ανεπτυγμένου κόσμου σε ρυθμούς ανάπτυξης, παραγωγικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η Ελλάδα αποδεικνύεται η περισσότερο ωφελημένη και η Βρετανία είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης».

Γερμανικός Τύπος: Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας το 7ετές ομόλογο  

Τα ξένα μέσα επισημαίνουν ότι η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές κάνει όλο και πιο πιθανό το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα FAZ έγραφε σήμερα ότι «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία: Την Πέμπτη η υπερχρεωμένη χώρα εξέδωσε ένα επταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. Ευρώ».

Η Deutsche Welle μετέδωσε ότι «η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι θα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτηθεί. Για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα εξέδωσε ένα ομόλογο επταετούς διάρκειας».

Επίσης, θετικά ήταν τα σχόλια του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που γράφε: «Νέο κρατικό ομόλογο- Ιδιώτες επενδυτές δανείζουν και πάλι χρήματα στην Ελλάδα. Με ένα νέο κρατικό ομόλογο η Ελλάδα θωρακίζεται για μια πλήρη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Ομόλογο επταετούς διάρκειας είχε εκδοθεί τελευταία φορά από την Αθήνα το 2010 –λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Focus ανέφερε ότι «H Ελλάδα τέσταρε εκ νέου δίοδο στην κεφαλαιαγορά. Για δεύτερη φορά από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία το τεστ για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320923-Ta-4-kleidia-gia-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...