Τελειώνουν τα μνημόνια και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

Τελειώνουν τα μνημόνια και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 10/05/2016 – 17:00

Εφημερίδα, Πρωτοσέλιδο

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ                                                                                                                  

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ 10 ΔΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

OΙ ΤΟΛΜΗΡΕΣ κινήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δρομολογούν ραγδαίες εξελίξεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της χώρας από το ζυγό των καταστροφικών μνημονίων, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την έξοδο στις αγορές, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο χθεσινό κρίσιμο Eurogroup η αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους σε τρία επίπεδα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα διανύει τους τελευταίους μήνες σε καθεστώς μνημονίου και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η εκταμίευση της δόσης που θα είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό των 7,5 δις που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες και θα δώσει ανάσα στην αγορά αφού το δημόσιο θα αποπληρώσει τις οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα της αξιολόγησης και της ρύθμισης του δημόσιου χρέους αποτελεί κόλαφο για την τρόικα εσωτερικού, τους χρεοκοπημένους νταβατζήδες και τα ρετάλια του παλιού ξοφλημένου πολιτικού συστήματος που είχαν παίξει τα ρέστα τους σε μια αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Τα κανάλια των νταβατζήδων κήρυξαν πένθος γιατί για μια ακόμα φορά εμφανίστηκαν ανακόλουθα και αναξιόπιστα φτάνοντας στο έσχατο σημείο γελοιοποίησης.

Στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε καμία απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα, αφήνοντας έκθετο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μίλησε στη Βουλή για νέο μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τον αυτόματο μηχανισμό που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία σημειωθεί εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα επιβάρυναν ψυχολογικά το κλίμα στην αγορά. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης και του δημόσιου χρέους θα προκαλέσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία. Τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το δημόσιο στους ιδιώτες για οφειλές παρελθόντων ετών θα τονώσουν εκατοντάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες.

Η κίνηση ζεστού χρήματος θα ξεπαγώσει την αγορά, ενώ οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να πυροδοτήσουν θεαματική άνοδο στο χρηματιστήριο.

Η ψυχολογία της αγοράς θα αλλάξει ριζικά και θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στο ζωτικό τομέα της οικονομίας που είναι οι τράπεζες. Σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και των ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα μετά από χρόνια θα περάσει στην ανάπτυξη, ενώ όπως είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκρηξη στην οικονομία η οποία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Διεθνείς οικονομικοί οίκοι θεωρούν ότι το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας έχει τόσο πολύ συμπιεστεί που αναμένεται απότομη άνοδος σε όλα τα επίπεδα. Βεβαίως προϋπόθεση για να βγούμε πολύ γρήγορα στις αγορές εγκαταλείποντας τα μνημόνια που προκάλεσαν συμφορές στο λαό και τη χώρα είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του μια καθαρή τριετία. Δεν αποκλείεται όμως να επιδιώξει, να διευρύνει ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό όχημα στην προσπάθειά του να δώσει χαρακτήρα μεγάλης πατριωτικής συμμαχίας στη μάχη για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι κρίσιμες αποφάσεις

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

5. Μετά και τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις € που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

6. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

7. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

8. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν:

α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

9. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

10. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Τα βρίσκουν Ευρώπη – ΔΝΤ – Ελλάδα, για το χρέος και τα προληπτικά μέτρα

Η ΕΛΛΑΔΑ γυρίζει σελίδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από ένα ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup, το οποίο απέκτησε ιστορική σημασία, αφού τέθηκε το «φλέγον» θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που εκτός από την ελληνική πλευρά, ικανοποίησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο υπουργός, τόνισε πως, οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές, η χώρα γυρίζει σελίδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία, ότι έως το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει τελική συμφωνία.

Το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να ικανοποιείται από το πλαίσιο, στο οποίο εξετάζεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστηρίζει ότι «δεν είναι ο βέλτιστος μηχανισμός».

Περιγράφοντας τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat και αναλόγως, αν υπάρχει απόκλιση,  θα ακολουθεί η όποια περικοπή δαπανών. Από τη διαδικασία αυτή, θα εξαιρούνται τομείς όπως η άμυνα ή η υγεία. Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι ο μηχανισμός ίσως  να μην χρειαστεί και καθόλου, αφού, «η Ελλάδα θα πετύχει το 3,5% για το 2018 αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για νωρίτερα».

«Χωρίς πρόσθετα μέτρα κλείνει η αξιολόγηση», ξεκαθαρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών που  στέκονται στην σημασία που έχει ο καθορισμός συγκεκριμένης διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους.  Στο οικονομικό επιτελείο, επικρατεί αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης, μετά την αναγνώριση από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της συμφωνίας στη διαπραγμάτευση. «Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Στις Βρυξέλλες, τονίζουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς όπως επισημάνθηκε,  «δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα».

Τα επόμενα βήματα

Από εδώ και πέρα η συνέχεια δίδεται στις τεχνικές συζητήσεις, καθώς τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς «θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup».

Το επόμενο βήμα, είναι η νομοθέτηση και η  ψήφιση των μέτρων και το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.  Σε αυτή τη βάση, η ελληνική πλευρά, περιμένει δόση αρκετά μεγαλύτερη από τα 5,7 δις ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν από το υπουργείο, στη  σημασία που έχει το ότι  για πρώτη φορά «οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Αρχικά, αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στην συνέχεια, (μεσοπρόθεσμα), μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων, αλλά και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.  Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να πάρει ακόμα περισσότερα μέτρα για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Πρώτα τα μέτρα και μετά το χρέος λέει το Eurogroup

Αφού ψηφιστούν τα υπόλοιπα μέτρα το «Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα», τονίζουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρώπη, είναι οι βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν:

α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές,

β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών,

γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και

δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Το συμβούλιο έχει συμφωνήσει στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε μετά το συμβούλιο ότι «έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».  Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα βελτιώσουν τη διαχείριση του χρέους και θα διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης (αγορές)».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup,  εκτίμησε ότι αυτή η νέα προσέγγιση για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση.

Τα ανοιχτά σημεία της αξιολόγησης

Το Eurogroup που καλωσόρισε την ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού από τη Βουλή,  περιμένει να περάσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να έρθει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν το υπέρ-νομοσχέδιο, που πέρασε από την ελληνική Βουλή με 153 μέτρα, είναι σύμφωνο με το μνημόνιο. Ο  Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξετάστηκε ο προληπτικός μηχανισμός για τα εφεδρικά μέτρα, με βάση την ελληνική πρόταση και πως η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίησή της. Ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί, αλλά θα ενεργοποιείται αυτόματα, μόνο σε περίπτωση που τον Απρίλιο ενός έτους, τα στοιχεία της Eurostat, θα δείχνουν ότι η ελληνική Οικονομία έχει ξεφύγει από την τροχιά επίτευξης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που προβλέπει το μνημόνιο (1,75% το 2017, 3,5% το 2018).

Οι δανειστές δίνουν μεγάλο βάρος στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς από εκεί περιμένουν να πάρουν κάποια στιγμή τα λεφτά τους πίσω. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος σε αυτές τόνισε ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και  θα είναι πανέτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Ρέγκλινγκ: Σύντομα η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Σύντομα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup. Όμως όπως προσέθεσε, χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο, λέγοντας ότι μία θετική απόφαση μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Έτσι θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος- Οι προτάσεις του EFSF

 Τους τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποκάλυψε με δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

-Επέκταση, κατά πέντε έτη, της ωρίμανσης των δανείων στα 37,5 έτη.

– Σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.

– Θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050.

– Επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια (8 δις ευρώ).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...