Τον Αύγουστο η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ

Κυριακή 05/06/2016 – 21:49ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ                                                       Στο τέλος του καλοκαιριού θα αποσταλούν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Πιτσιλής. 
Ο φόρος, βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο, μετά την κατάθεση στην Βουλή, της έκθεσης αξιολόγησης του Αναπτυξιακού νόμου που προβλέπει την συνέχιση του φόρου μέχρι το 2031. Αυτό πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από την αγορά, καθώς κατά την θέσπιση του είχε τον χαρακτήρα προσωρινού μέτρου. 
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνισαν σχετικά, πως η άσκηση για το νέο αναπτυξιακό περιλαμβάνει όλες τις φορολογικές παραμέτρους όπως ισχύουν σήμερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν όλες σταθερές για τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά των ιδιοκτητών, η ΠΟΜΙΔΑ, κάνει λόγο για «ισόβια δεσμά» στην ιδιοκτησία.
Αν και δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 πιθανότατα θα αρχίσει να εξοφλείται κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο με μηνιαίες καταβολές έως και τον Δεκέμβριο. Μετά τις αλλαγές, στον φόρο, αυξημένος θα έρθει για περίπου 620.000 ιδιοκτήτες. Στην ζώνη αυξήσεων είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς εκεί επικεντρώθηκαν οι περισσότερες αυξήσεις που ήρθαν με τις νέες αλλαγές. 
Το συνολικό του ύψος θα φτάσει τα 2,66 δις ευρώ. Πέρσι, η καταβολή του φόρου, έγινε σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από Οκτώβριο μέχρι και Φεβρουάριο.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, που έγιναν στις 19 Ιανουαρίου και την αποκάλυψη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, πως  έρχεται νέα μείωση, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017  και οι νέες αντικειμενικές θα είναι εναρμονισμένες  με τις εμπορικές. Σε απάντηση του υπουργού στην βουλή, έγγραφε πως, «η Διοίκηση μελετά ήδη την διαδικασία με βάση την οποία θα γίνει η νέα αναμόρφωση των τιμών ζωνών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που τίθεται σύμφωνα με τον ν.4336/2015 για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς μέχρι το τέλος του 2016.».
Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, σημαίνουν και λιγότερα έσοδα για τα Δημόσια Ταμεία. Όμως σε μία περίοδο που η αρνητική δημοσιονομική επίπτωση, μπορεί μέσω του δημοσιονομικού «κόφτη» να φέρει νέα μέτρα, το οικονομικό επιτελείο, μέσα από το τελευταίο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, έφερε σημαντικές αλλαγές στον φόρο, ώστε να μην πέσουν τα έσοδα, κάτω από τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις ευρώ.
Αν και οι αλλαγές, σε μεγάλο βαθμό, μεταφέρουν το βάρος από τους φορολογούμενους με μικρές περιουσίες και το μεταφέρουν στις μεγαλύτερες, την ίδια στιγμή αυξάνουν και την φορολογία σε οικόπεδα, αγροτεμάχια και επιχειρήσεις.
Οι αυξήσεις, έφεραν την οργή των μεγάλων ιδιοκτητών ακινήτων, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), σε νέα ανακοίνωσή της, να τονίζει πως, «Αντί για την επαγγελθείσα κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον τον εξορθολογισμό του, τον οποίο όλη η ελληνική κοινωνία με αγωνία περιμένει, το οικονομικό επιτελείο δρομολόγησε τη μετατροπή του παράλογου αυτού φόρου σε πραγματικά “ισόβια δεσμά” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις οικογένειές τους, στοχεύοντας μάλιστα, με τις πρόσφατες αλλαγές, σε έσοδα άνω των 4 δις ετησίως» και πως, «όσο ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να καταστρέφει την ελληνική οικογένεια, και ιδιαίτερα τους οικονομικά ενεργούς πολίτες, το «ραντεβού με την ανάπτυξη» συνεχώς θα αναβάλλεται…».
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, κύκλοι με γνώση των εξελίξεων, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.  Λένε πως, η άσκηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνει όλες τις φορολογικές παραμέτρους όπως ισχύουν σήμερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν όλες σταθερές για τα επόμενα χρόνια, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.
Δηλαδή, επειδή τα «νούμερα» του Αναπτυξιακού υπολογίζονται μέχρι το 2031, για αυτό υπολογίζονται και οι φόροι, όπως ισχύουν σήμερα.  Μάλιστα τονίζουν πως, «στην άσκηση περιλαμβάνονται εξ ορισμού όλες οι φορολογικές παράμετροι όπως ισχύουν σήμερα. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, η άσκηση περιλαμβάνει και όλους τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα παραμείνουν σταθεροί για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...