Τρ. Αλεξιάδης: Στόχος μας οι μεγαλοοφειλέτες – Έρχεται η δημοσίευση της λίστας

Πέμπτη 02/06/2016 – 15:18Τρυφωνας ΑλεξιάδηςΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ                                                                                                             Η είσπραξη των μεγάλων οφειλών είναι προτεραιότητα του υπουργείου, ξεκαθάρισε με νέες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα μικρά χρέη θα  ξεχαστούν. Μετά από την αποστολή από την ΓΓΔΕ, ειδοποιητηρίων σε 50.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, από 30 έως 500 ευρώ, ο κ. Αλεξιάδης έσπευσε να διευκρινίσει πως  «δεν στοχεύουμε στα χαμηλά και στα μεσαία, αλλά στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα».
Μάλιστα τόνισε πως, «ξεκινήσαμε από τα μεγάλα χρέη και όλες οι κινήσεις μας έχουν στόχο τους μεγαλοοφειλέτες». Αν και όπως τόνισε στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καθυστέρηση, η διαδικασία, είναι χρονοβόρα καθώς  είναι απαραίτητη η επεξεργασία των καταλόγων των μεγαλοοφειλετών, «για να μην αδικήσουμε κανέναν». Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη ότι το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των λιστών με τους μεγαλοοφειλέτες στην σελίδα της ΓΓΔΕ.  
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της αποστολής ειδοποιητηρίων, από την ΓΓΔΕ, θα σταλούν σύντομα και emails στους  μεγαλοοφειλέτες με αρρύθμιστα χρέη, άνω των  150.000 ευρώ.  Η διαφορά με τα προηγούμενα ειδοποιητήρια, θα είναι η προειδοποίηση, πως το όνομά τους θα δημοσιοποιηθεί  στην λίστα των μεγάλων οφειλών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό γίνεται για να τους δοθεί ο χρόνος να προλάβουν, να ρυθμίσουν τις όποιες οφειλές. Λόγω του ύψους των οφειλών το Δημόσιο, μπορεί να  κινηθεί εναντίον τους με διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης με  κατασχέσεις, ακόμα και με ποινή φυλάκισης.
Ο υπουργός, απαντώντας για το θέμα της εισπραξιμότητας,  επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα,  έχει βελτιωθεί για να προσθέσει στην συνέχεια πως, «κλείσαμε ικανοποιητικά το 2015 και πάει καλά και το 2016».
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω του πλαστικού Σχετικά με το διαφημισμένο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα  με το οποίο θα χτίζεται και το αφορολόγητο, είπε πως,  βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Προστασία μισθών και συντάξεων  από κατασχέσειςΥπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες, που προστατεύουν τις καταθέσεις των πολιτών από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, οι οποίες περιλαμβάνονται στον  Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Για μισθούς και συντάξεις, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει ένα λογαριασμό, όπου θα μπαίνει ο μισθός ή η σύνταξη και εκεί θα ισχύει το ακατάσχετο. Η δήλωση γίνεται μέσα από το taxis ή στις τράπεζες. Το προστασίας είναι 1.000 για προστασία 100%, ενώ για το ποσό από 1.001 μέχρι και 1.500 επιτρέπεται η κατάσχεση του 50%. Πάνω από τα 1.500 ευρώ δύναται να κατασχεθεί το 100% του υπερβάλλοντος ποσού.  Αυτό σημαίνει πως η εφορία έχει την δυνατότητα, να δεσμεύσει το παραπάνω ποσό (αν παίρνει μεγαλύτερο μισθό ή σύνταξη) και να μπουν στον λογαριασμό μόνο τα 1.500. Προστασία υπάρχει σε στις καταθέσεις με όριο τα 1.250 ευρώ. Μόνο για ένα άτομο, σε μία τράπεζα.        

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...