Τσίπρας: Πρωτοβουλία ενότητας και διαλόγου η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος

“Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ”                                                                                              

Με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, την «Διακήρυξη των Αθηνών» -όπως ονομάστηκε- επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πήρε την σχετική πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας τόνισε ότι στόχος είναι να αλλάξει η Ευρώπη αλλά όχι να διχαστεί. Απαντώντας στις επικρίσεις του ευρωπαϊκού Βορρά για τη διοργάνωση της συνάντησης της Αθήνας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί μια ακόμη ομαδοποίηση διαίρεσης ή διχασμού, αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει.

Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Διακήρυξη των Αθηνών «αναδεικνύει την κοινή βούληση να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας».

Η Ευρώπη, συνέχισε, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της, όχι μόνο με ευχές, αλλά και με ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της.

Πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, να λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, με την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και για «αλληλεγγύη στο βάρος φιλοξενίας των προσφύγων».

Αναφέρθηκε και στα λόγια του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε πως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τη ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο.

Μας ένωσαν τα προβλήματα, αλλά και η κοινή κληρονομιά μας, ένας πολιτισμός παράλληλος. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θέλουμε να μπολιάσουμε και τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Την ίδια ώρα, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε κοινή διακήρυξη και πως η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά, αφού συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοινός τόπος είναι ότι η πρωτοβουλία θα πάρει μια μορφή συνεννόησης για όλα τα θέματα, ότι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο και τις μεσογειακές χώρες.

Οι πέντε ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου επεσήμαναν ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από τη Μεσόγειο. Κάποιος από τους ηγέτες κάποια στιγμή είπε μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή: «Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».

Ακόμη, κοινός τόπος των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο είναι ότι θα πρέπει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, να δοθεί ώθηση για επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας, πάντως, φάνηκε να εμμένει στο θέμα της ανεργίας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

ΟΛΑΝΤ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ

Την ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνοχής και ενότητας στην ΕΕ τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή στην Ευρώπη. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη συνεργασίας, διαλόγου και δράσεων χρήσιμων για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Στόχος-όπως είπε-είναι να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η Ε.Ε. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Σημαντική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Η σημερινή σύνοδος δεν είναι μια προσπάθεια ομαδοποίησης εντός ΕΕ» υπογράμμισε.

«Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε θέματα πολιτικής» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Μεσογείου μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης.«Είναι ώρα να λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της αποξένωσης των πολιτών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε.

ΡΕΝΤΣΙ: ΌΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί συνεχώς με κανόνες λιτότητας, τεχνικισμούς και γραφειοκρατία.

«Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της, να γίνει μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ομορφιάς» σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ήπια δύναμη (soft power) και ότι ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάσει με τον «καλό καγαθό της αρχαίας Ελλάδας όχι με την έννοια της αισθητικής, αλλά με την έννοια της ηθικής».

ΚΟΣΤΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ

Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.Ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η σχέση της Ευρώπης με την αφρικανική ήπειρο.Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε στον καταμερισμό των ευθυνών ως προς το προσφυγικό» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

ΜΟΥΣΚΑΤ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

ΕΓΚΙΔΑΘΟΥ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στην ανάγκη να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Σύνοδο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό σε αυτή τη συγκυρία» είπε ο κ. Εγκιδάθου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τη σημαντική πρωτοβουλία».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...