Τσίπρας: Το προσφυγικό υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας (Βίντεο)

Τσίπρας: Το προσφυγικό υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας (Βίντεο)

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 29/02/2016 – 23:42

Τσίπρας: Το προσφυγικό υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας (Βίντεο)

Για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό, καταλογίζοντας στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις.

 Ανοίγοντας τα χαρτιά του για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για μια συζήτηση που δεν θα είναι άσπρο μαύρο. ‘Θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενο. Επιδιώκω η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση ακόμα κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία’, είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στις πλάτες της όλο το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης.

 Ο κ. Τσίπρας, προανήγγειλε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

σδφγ

 

 “ΘΕΣΑΜΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ”

 Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής​. «Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε στη συνέχεια, και επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα​.

 “ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ”

Στη συνέχεια, επέμεινε ότι οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.

«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη – μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο.

 “ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΡΟΕΣ”

  «Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.Εν συνεχεία εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές. «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος τέλος, στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «κατάσταση πολιτικού» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αξιολόγηση, ανέφερε ότι στο πρώτο επτάμηνο είχε λάβει εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου έλαβε εντολή υλοποίησης της συμφωνίας , διατηρώντας τις «κόκκινες» γραμμές».

«Τη συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ καταλογίζοντάς του ότι έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε, πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα της κατάστασης τώρα με την περίοδο του 2015.Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το τι χρειάζεται να γίνει, όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, συμπίπτουν με αυτές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση.

“ΙΘΑΚΗ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ”

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως «την Ιθάκη μας». 
Διαβεβαίωσε, δε, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο «bail-in», δηλαδή «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτήρισε, εγγενές πρόβλημα την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο και κάλεσε να επιστρέψει στο ρεαλισμό. Ακόμη, απέφυγε, να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ εκτίμησε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 3.000 ΕΥΡΩ

Επέμεινε, ακόμη, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ότι η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς προστατεύει πλήρως τις συντάξεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το να μην περικοπούν οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ, αν και αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά και να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τέλος, της απόφασής του για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015, τονίζοντας ότι δεν μετέτρεψε σε «ναι» το «όχι» του ελληνικού λαού και επέμεινε πως ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που διαπραγματεύθηκε μέχρι τέλους και δεν έκανε πίσω.

Η γάτα Ιμαλαΐων

Για τις συναντήσεις του με τον κ. Ψυχάρη είπε: “Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον Διάβολο. Δεν σημαίνει ότι θα του πουλήσω και την ψυχή μου”.

  • Η κυβέρνησή μου δεν εκβιάστηκε από κανέναν και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
  • Σε 4 διαδοχικές κάλπες, δεν υπήρξε στιγμή που να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω χάρη από κανέναν εκδότη.
  • Όποιος έχει κάτι να τα βγάλει όλα στη φόρα και να πάει στον εισαγγελέα.
  • Παράσημο για μένα είναι να έχω απέναντί μου τα κανάλια της διαπλοκής.
  • Δεν υποσχέθηκα τίποτα σε κανέναν εκδότη και δημόσια είχα επισκεφθεί όλα τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή. Με το συγκεκριμένο εκδότη συναντήθηκα σε ιδιωτικό χώρο γιατί εκείνος το ζήτησε. Όπως βλέπετε δεν του έκανα καμία χάρη. Δεν χάρισα κανένα χρέος και βεβαίως προανήγγειλα την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
  • Και ο Πρωθυπουργός κλείνοντας αυτό το θέμα αναρωτήθηκε: «Τι κάνει νιάου –νιάου στα κεραμίδια, λοιπόν κ. Χατζηνικολάου;»

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...