Τσίπρας: H Eλλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες

Τσίπρας: H Eλλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε ο πρωθυπουργός με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προσφυγική κρίση, η διαχείρισή της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της αλλά δεν μας λένε τι περιμένουν να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να διασώζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τις ζωές τους (στις βάρκες από την Τουρκία). Αν αυτό που θέλουν είναι να τους επαναπροωθούμε, ας το πουν», πρόσθεσε.

«ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ»

Σχετικά με τις τακτικές επιλογής που εφαρμόζει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ειδομένη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει αποθήκη ψυχών για τους πρόσφυγες αν οι ροές δεν μειωθούν» και πρόσθεσε πως «η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνικότητά τους – για παράδειγμα δεν δέχονται αυτούς από την Βόρεια Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό».

O Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την κριτική από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να προετοιμαστεί για κατοικίες μεταναστών και προσφύγων για το χειμώνα.

«Κάνουμε τα πάντα, το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μένοντας πιστοί στις αρχές μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με ανθρωπιά”, προσθέτει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Το ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει πως οι ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μεν μειωθεί λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο 3.400 άτομα φτάνουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...