Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα

Τσακαλώτος: Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 02/03/2016 – 17:51

Τσακαλώτος

«Δεν γίνεται να μειωθούν οι συντάξεις»

Τα πέντε μέτωπα της διαπραγμάτευσης και οι εξωπραγματικές και «αχρείαστες» νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του υπουεγού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Ο υπουργός, τόνισε ότι, χρειάζεται  ένας ανεξάρτητος κριτής, όπως το ευρωκοινοβούλιο, για να ελεγχθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων  του προγράμματος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει έχει κάνει «μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις» και «ολοκληρώσαμε τα δύο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τα 5 ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης

    Δημοσιονομικό κενό (στόχος πλεόνασμα 3,5% το 2019)

    Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

    Φορολογική μεταρρύθμιση

    «Κόκκινα» δάνεια

    Νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της ελληνικής  Οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι  δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση. Κομμάτι της ελληνικής στρατηγικής είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η αξιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το ίδιο που είχε κάνει και η Γερμανία στα χρόνια της κρίσης. Στο φορολογικό, τόνισε ότι, με τα τελευταία στοιχεία, ξεπεράσαμε το στόχο του προϋπολογισμού και ότι έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). 

Για το «καυτό» θέμα του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός δήλωσε ότι, «Ετοιμάζουμε το νόμο και πήραμε βοήθεια από Γάλλους ειδικούς», «έγινε η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων και του ΟΛΠ που ήταν δεσμεύσεις», ενώ όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχουν παράπονα από τους θεσμούς.

Δημοσιονομικό κενό

Για το δημοσιονομικό κενό, «είμαστε πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε», δήλωσε ο υπουργός, που στην συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί μας ζητούν περισσότερα μέτρα. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα γιατί το ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία λέει ότι χρειάζεται άμεση μείωση των συντάξεων.

Το επιχείρημα του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ λέει ότι «ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστά του ΑΕΠ». «Είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης». Εδώ ο υπουργός επανέλαβε κάτι που το ΔΝΤ αρνείται να καταλάβει ότι, στην Ελλάδα οι συντάξεις στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Ο υπουργός επανέλαβε ότι, «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι σε ό,τι υπογράψαμε, να εξασφαλίσουμε όφελος 1% του ΑΕΠ».

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής έχουν γίνει πολλές κινήσεις με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός στο ευρωκοινοβούλιο, οι θεσμοί δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό.

Τα «τρελά» νούμερα του Τόμσεν

Για τα «περίεργα» και «παραφουσκωμένα» νούμερα που χρησιμοποιεί ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν,  ο υπουργός είπε ότι είναι παραπλανητικά.

Να μην συνδεθεί το προσφυγικό με την αξιολόγηση

«Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε ο υπουργός που στην συνέχεια τόνισε ότι, “δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Έλληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες”.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...