Φορολογικός «πέλεκυς» 5 δισ. στις επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του 2016!

Χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζονται από την αγορά, οι αυξήσεις σε φόρους και εισφορές, που σε συνδυασμό με την μεγάλη «βουτιά» στην κατανάλωση, βάζουν δύσκολα στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Από τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μέση ελληνική επιχείρηση καλείται να πληρώσει σχεδόν τα μισά κέρδη της σε φόρους!

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν, από το ασήκωτο βάρος των φόρων και της βύθισης του «τζίρου» στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, το τέλος του 2016, έρχεται καυτό, με  18.100 επιχειρήσεις στον προθάλαμο του «λουκέτου», μία εξέλιξη που θα έφερνε την απώλεια 38 χιλιάδων θέσεων εργασίας!

Οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, τις κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικές, με το αποτέλεσμα να φαίνεται στην μείωση 8,1% στις ελληνικές εξαγωγές.

Μόνο οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που φτάνουν το 24,6% είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών που είναι στο 15,2%. Ο ΦΠΑ έχει ανώτερο συντελεστή το 24% και η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, κυμαίνεται κοντά στο 52% των εσόδων τους!

Σε αυτή τη βάση είναι δύσκολο οι ελληνικές εταιρίες, να ανταγωνιστούν στην τιμή, προϊόντα από άλλες χώρες, όπως οι γείτονες μας που το ίδιο ποσοστό φτάνει μόνο το 34%!

Όμως με τις αλλαγές στη φορολογία που ήρθαν μέσα στο 2016, έχουμε νέα σειρά αυξήσεων, που φέρνουν στις επιχειρήσεις, «πονοκέφαλο» 4,5 δις ευρώ!

Τόσοι είναι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2016. Έξι νέες μικρές και μεγάλες αυξήσεις, όπως ο συντελεστής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που «σκαρφάλωσε» από το 26% στο 29%.

Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε και η προκαταβολή φόρου, που αν και ο συντελεστής ήταν ήδη στο 100%  από το 2015,  φέτος υπολογίζεται με τον ακριβότερο συντελεστή!

Την ίδια στιγμή, μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις είναι και οι αλλαγές στο ΕΝΦΙΑ και ειδικά στον συμπληρωματικό φόρο.  Χιλιάδες επιχειρήσεις θα πληρώσουν για πρώτη φορά, συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα που χρησιμοποιούν την ίδια στιγμή, που στα άλλα τους ακίνητα ο συντελεστής αυξήθηκε στο 0,55%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξήθηκε στο 24%, από το 23% και μαζί έρχονται τον Ιανουάριο,  νέοι ειδικοί φόροι και αυξήσεις σε παλιούς, που βάζουν «φωτιά» στις τιμές των τσιγάρων, του καφέ και στα καύσιμα, ενώ την ίδια στιγμή, η «τσέπη» του μέσου καταναλωτή θα δεχτεί το χτύπημα από τα τέλη στην κινητή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, στα καύσιμα, αναμένονται αυξήσεις των ΕΦΚ για την  αμόλυβδη βενζίνη από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, στο  πετρέλαιο (diesel) από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, στο υγραέριο(LPG) από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.  Τον Οκτώβριο αναμένονται και οι αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο (65%).

Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας είναι ύψους 5%, ο  φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι 10 λεπτά για κάθε 1ml υγρού, ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ, καθώς από την πρωτοχρονιά, ενεργοποιείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο και 2 έως 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο καφέ.

Επίσης έρχεται η αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων. Στο λεπτοκομμένο καπνό ο φόρος ανεβαίνει στα 170 ευρώ από 156,7 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με την αγορά, οι αυξήσεις θα κινηθούν από 50 λεπτά ως 1 ευρώ το πακέτο.

Όλοι αυτοί οι φόροι, αν και αναμένεται να περάσουν στον τελικό καταναλωτή, κάνουν πιο ακριβά τα προϊόντα, με εκτιμώμενο αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση και άρα και τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...