Άγνωστος ακόμη ο απολογισμός από το αιματηρό τέλος της ομηρίας στην Αλγερία

Άγνωστος ακόμη ο απολογισμός από το αιματηρό τέλος της ομηρίας στην Αλγερία
Με πολλά θύματα -ομήρους και ισλαμιστές μαχητές- αλλά και αντιφατικές πληροφορίες και σκοτεινά σημεία έληξε αργά την Πέμπτη η ομηρία Αλγερινών και ξένων εργατών σε εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο συγκρότημα για την απελευθέρωση των κρατούμενων από μια «πολυεθνική ομάδα δραστών», όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Δύο Βρετανοί, δύο Ιάπωνες, ένας Γάλλος και άλλοι δύο η εθνικότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, κατά την αλγερινή κρατική τηλεόραση. Συνολικά 30 όμηροι έχασαν τη ζωή τους, ασαφές παραμένει υπό ποιες συνθήκες και σε ποια χρονική στιγμή έγινε αυτό.

Νεκροί είναι ακόμη 11 δράστες: από αυτούς τρεις ήταν Αιγύπτιοι, δύο Αλγερινοί, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Γάλλος και ένας Μαλινέζος. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ, πάντα σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας, Νταού Ουλντ Κάμπλια, οι δράστες είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη.

Οι πληροφορίες που έφταναν από την απομονωμένη εγκατάσταση την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν συχνά αντιφατικές και η εικόνα συγκεχυμένη.

Μέσω των μαυριτανικών μέσων ενημέρωσης, οι ισλαμιστές μαχητές της «Ταξιαρχίας Μασκοφόρων» είχαν αναφέρει ότι οι αλγερινές δυνάμεις, που είχαν περικυκλώσει την εγκατάσταση, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 35 ομήρους και 15 μαχητές. Επτά όμηροι φέρονται να διασώθηκαν από ελικόπτερα του αλγερινού στρατού.

Την Τετάρτη πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ξένοι όμηροι ήταν 41, μεταξύ τους Αμερικανοί, Νορβηγοί και Μαλαισιανοί αλλά και αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν απόλυτα επιβεβαιωμένες. Κάποιοι φέρονται να διέφυγαν ή να απέφυγαν την σύλληψη από τους ενόπλους. Όπως δε ήταν γνωστό από την Τετάρτη ότι οι ίδιοι οι ένοπλοι είχαν οι ίδιοι απελευθερώσει Αλγερινούς εργάτες.

Η Αλγερία δεν φαίνεται να δέχτηκε την ξένη βοήθεια που της προσφέρθηκε και έδρασε μόνο επιλέγοντας, ως φαίνεται να δώσει μια δυναμική λύση απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση ομηρίας που έχει αναλάβει ένοπλη ομάδα στη βόρεια Αφρική.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...