Άμεσα τα κέρδη μετά τη συμφωνία για Χρηματιστήριο και Ομόλογα!

Η ελληνική Οικονομία περνάει σε νέα εποχή μετά την συμφωνία του Λουξεμβούργου και οι επενδυτές έλαβαν αμέσως το μήνυμα του Eurogroup! Το χρηματιστήριο, έκανε ρεκόρ τζίρου (από τον Οκτώβριο του 2016) φτάνοντας το εκπληκτικό  ύψος των 243,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα διετή ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση από το 2014!

 

 

 Θερμή ήταν οι υποδοχή της συμφωνίας από τις αγορές, καθώς εκτός από τα θέματα χρέος, ποσοτική χαλάρωση και δόση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφιέρωσαν μία ολόκληρη παράγραφο στην δέσμευσή τους για στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της απόφασης, του Eurogroup, «μπροστά στον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης, συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων Για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά».

 

 Ρεαλιστικά, η Ευρώπη που έχει αποφασίσει ότι το ελληνικό θέμα πρέπει επιτέλους να κλείσει, είναι έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες «ανάσες», ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή στις αγορές. Ακόμα και αν τα παχιά λόγια, πλέον δεν εντυπωσιάζουν κανένα επενδυτή, υπάρχουν και οι φωνές που μιλούν στην καρδιά των αγορών και τα Funds τις εμπιστεύονται σαν ευαγγέλιο. Μία από αυτές της φωνές είναι και αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μπορεί να έκανε μία μικρή υποχώρηση στο Eurogroup για να διασφαλιστεί η επίτευξη της συμφωνίας, όμως έτσι «κλείδωσε» αυτό που τον καίει περισσότερο από όλα. Να κλείσει τον φάκελο Ελλάδα και χρέος, μέχρι τις γερμανικές εκλογές και να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο για την «μάχη» του Σεπτεμβρίου.

 

Σόιμπλε: Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

 

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συντέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος με επιτυχία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι ο στόχος του προγράμματος, είπε, είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τονίζοντας πως  «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».

Ξεχνώντας την σκληρή γραμμή που ακολουθούσε προ της συμφωνίας παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικής κυβέρνησης».

 

Λαγκάρντ: Τώρα η αποσαφήνιση των μέτρων για την  μείωση του χρέους!

 

Αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και τώρα ζητάει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από τους Ευρωπαίους πιστωτές.  Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την σύνοδο του Eurogroup. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

 

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του και κάνει σαφές ότι  το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές.

 

Απαντώντας, σε ερώτημα σχετικά με το αν πιστεύει ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για το τέλος της ελληνικής κρίσης, η ίδια απάντησε ότι η απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, «είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν. Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής. Δεύτερον, οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας, επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότηση της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ, για αυτό και είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει αποφασισμένη να πάει  στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, «πολύ σύντομα» και να προτείνει για έγκριση μια συμφωνία επί της αρχής, «που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές».

 

Τέλος, η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε την στάση που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα το Ταμείο δηλώνοντας ότι «έχουμε δεσμευθεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό. Θέλουμε το πρόγραμμα μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM, θα συμμετέχουμε για τους επόμενους δεκατρείς μήνες, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

 

 

Σε υψηλά 2 ετών το Χρηματιστήριο – Το ταμπλό βάφτηκε πράσινο!        

Γιορτινή ήταν ατμόσφαιρα στην χθεσινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τζίρο  να φτάνει το υψηλό των 243,6 εκατ. ευρώ!

Κλείνοντας τη συνεδρίαση η αγορά ήταν σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά από τον Ιούνιο του 2015, με σημαντικά αυξημένο τζίρο! O Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2015, στις 806,12 μονάδες, ανεβαίνοντας σήμερα κατά 0,80%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 814,63 μονάδες που ήταν άνοδος της τάξης του 1,86%.

Τα κέρδη είναι σημαντικά και σε άλλες συγκρίσεις που δείχνουν την πραγματική πρόοδο της Οικονομίας, τουλάχιστον σε επίπεδο αγορών. Σε εβδομαδιαία βάση έχει κερδίσει 3,07%, ενώ από τις αρχές Ιουνίου 3,98%. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι σε επίπεδο έτους όπου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 25,24%. Μετά και τις πράξεις που προστίθενται στο τέλος της συνεδρίασης, συνολικά οι συναλλαγές έφτασαν 244,015 εκατ. ευρώ.

 

Στο καλύτερο επίπεδο από το 2014 τα ελληνικά ομόλογα!

 

Αλματώδη βελτίωση παρουσιάζουν  οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (8,5 δις ευρώ). Το δεκαετές έφτασε να πέφτει εχθές κατά 18,8 μονάδες βάσης (0,18%) στο 5,704%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου του 2017 (χαμηλό 5 ετών).  Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που την ίδια ώρα έπεφτε στο 4,81% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2014!

 

Παρά την σημαντική βελτίωση των όρων της αγοράς, δεν έγινε το μεγάλο «μπαμ» που θα βλέπαμε αν η Ελλάδα έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή αν είχε διασφαλιστεί η μείωση του χρέους σε βαθμό που να το κάνει βιώσιμο. Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα είναι θετικά, παρά τις λιγότερες από αισιόδοξες δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους  της  ΕΚΤ ότι η χώρα θα μείνει μακριά από το πρόγραμμα, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια επί των μέτρων του χρέους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288890-Amesa-ta-kerde-meta-te-symphonia-gia-CHrematisterio-kai-Omologa ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...