Άνθρωποι αμφίβια με τεχνητά βράγχια

Άνθρωποι αμφίβια με τεχνητά βράγχια

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΜΦΙΒΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Τη δυνατότητα κατάδυσης των ανθρώπων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό, θα μπορεί να δώσει άμεσα ο Βρεττανός επιστήμονας Ζαν Καμέι, ο οποίος σχεδίασε ένα  γιλέκο με τεχνητά βράγχια και πηγή έμπνευσης… τα έντομα.

Η ραγδαία άνοδος της στάθμης των θαλασσών σε πολλές περιοχές του πλανήτη στάθηκε η αφορμή για τον Ζαν Καμέι να εμπνευστεί μία αναπνευστική συσκευή που, με τις κατάλληλες βελτιώσεις θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον άνθρωπο σε… αμφίβιο. Χωρίς τις απαραίτητες μέχρι τώρα μπουκάλες οξυγόνου, αλλά με ένα και μόνο γιλέκο, ο άνθρωπος θα μπορεί  να αναπνέει χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, κάτω από το νερό.

Το Amphibio, είναι ένα γιλέκο με αναπνευστική μάσκα για υποβρύχια ταξίδια… η απόλυτη  λύση για την ανησυχητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού μόνο την τελευταία 20ετία αυξάνεται με διπλάσιους ρυθμούς απ’ότι τα τελευταία 80 χρόνια. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών αναμένεται να αυξηθεί από 20 εκατοστά έως 2 μέτρα ως το τέλος αυτού του αιώνα, απειλώντας με αφανισμό νησιά και παράκτιες πόλεις.

Πηγή έμπνευσης για το Amphibio όπως εξηγεί ο Καμέι αποτέλεσαν τα έντομα που παγιδεύουν φυσαλίδες αέρα στο δέρμα τους. Πρόκειται για κάποιου είδους «βράγχια» τρισδιάστατα εκτυπωμένα που τραβούν οξυγόνο από το νερό και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα.

Στο βασιλικό κολέγιο τέχνης, βρίσκεται ήδη ένα 3D-τυπωμένο αμφίβιο ένδυμα το οποίο χρησιμοποιεί ένα πορώδες υδρόφοβο υλικό που επιτρέπει την υποβρύχια αναπνοή συμπληρώνοντας το οξυγόνο από το περιβάλλον νερό, ενώ σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές του σχεδιαστή  «η μορφή του ενδύματος και της μάσκας των αμφίβιων εμπνέεται από διάφορες μορφές που βρίσκονται στην υδρόβια ζωή οι οποίες θα έχουν μεγάλη επιφάνεια, όπως ψάρια και ορισμένα είδη κοραλλιών με διπλωμένα σχήματα. “

Επειδή μάλιστα οι άνθρωποι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, σχεδιάζονται ήδη «βράγχια» επιφάνειας άνω των 32 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό το μοναδικό και πρωτότυπο γιλέκο δοκιμάζεται ακόμα και υποβάλλεται, όπως αποκαλύπτεται στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA, σε δοκιμές σε ενυδρείο. Ενώ, όπως παραδέχεται ο δημιουργός του, με τις κατάλληλες αλλαγές και βελτιώσεις, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την απόλυτη αποδοτικότητα των υλικών ώστε πολύ σύντομα οι λάτρεις του νερού να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στις καταδυτικές τους περιπέτειες.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344853-Anthropoi-amphibia-me-techneta-bragchia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...