Τι λένε Νανά Πατρώνη και Άννα Μαστοράκου

Αυξημένα είναι τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα τα κρούσματα του ιού της γρίπης. Μπορεί να είχαμε ξεχάσει τον ιό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων προστασίας κατά του covid, όμως πλέον κορωνοϊός και γρίπη συνυπάρχουν με συμπτώματα που μοιάζουν. Την ίδια στιγμή η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για τη λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής.

Όπως αναφέρει η ‘Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, «είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή του φθινοπώρου ότι φέτος θα κυκλοφορήσει και ο ιός της γρίπης και γι΄αυτό είχαμε προτείνει να γίνει εμβολιασμός έτσι ώστε να μην υπάρξει συνδυασμός γρίπης και covid. Από το Δεκέμβρη μέχρι και τέλη Μαρτίου είναι η περίοδος έξαρσης της γρίπης και αυτές τις μέρες διαπιστώνεται αυτή η έξαρση και ουσιαστικά βλέπουμε να υπάρχουν μολύνσεις από τη γρίπη τύπου Α.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κάνουν είτε rapid είτε μοριακό τεστ για να διαπιστώσουν πρώτα αν έχουν covid και από εκεί και πέρα να δουν αν έχουν τον ιό της γρίπης. Και για αυτό υπάρχει rapid test. Τα συμπτώματα μοιάζουν και στις δύο περιπτώσεις όμως η διάγνωση έχει μεγάλη σημασία έτσι ώστε  να υπάρξει αντιμετώπιση από τον θεράποντα ιατρό. Είναι διαφορετική η αγωγή για την γρίπη και διαφορετική για τον covid. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τη διάγνωση για να έχουμε και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Τα συμπτώματα πολλές φορές μπλέκονται και επομένως κλινικά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει έτσι διάγνωση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έξαρση από τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο αλλά και από τις διαγνώσεις στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Όπως επισημαίνει η κα Μαστοράκου, «πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να προσέχουν τις επαφές τους. Με την εμφάνιση συμπτωμάτων θα πρέπει όλοι να κάνουμε τεστ. Αυτό που γνωρίζουμε στην ιατρική κοινότητα είναι ότι νοσούν πολλοί άνθρωποι και έχουμε την αίσθηση ότι τα κρούσματα που φτάνουν στον ΕΟΔΥ δεν είναι τα πραγματικά. Όσοι νοσούν από covid πρέπει να το δηλώσουν. Πρέπει το κράτος και η πολιτεία να έχουν σαφή εικόνα του τι συμβαίνει».

«Έξαρση του ιού της γρίπης παρατηρείται και στα παιδιά» αναφέρει στο thebest.gr η παιδίατρος Νανά Πατρώνη.

Όπως επισημαίνει, «κορωνοϊός και γρίπη μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή. Μέχρι τώρα οι μάσκες αλλά και η αποφυγή του συνωστισμού βοηθούσαν στο να μην μεταδίδεται η γρίπη αλλά και άλλα νοσήματα. Τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε να κάνουν την εμφάνιση τους.

Υπάρχουν κι άλλες ιώσεις που είχαμε ξεχάσει το προηγούμενο διάστημα λόγω της απομόνωσης. Φέτος έγιναν και λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης όμως κι εκείνη θέλει προσοχή, υπάρχουν θάνατοι και από αυτήν. Στην Αγγλία , μάλιστα οι θάνατοι από γρίπη είναι περισσότεροί από τους θανάτους λόγω covid. Θα ήθελα να τονίσω στους γονείς ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό. Το τηλέφωνο, το μέσεντζερ και το βάιμπερ, βοηθούν στην επαφή και στην επικοινωνία αλλά δεν λύνουν τα ιατρικά προβλήματα».

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...