Έρχεται το λουκέτο στην ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους τον “αέρα”

Έρχεται το λουκέτο στην ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους τον
Τριγμοί στην κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν στο λουκέτο. Έτοιμη νομοθετική πράξη που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμό της. Με κατάληψη διαρκείας απαντούν οι εργαζόμενοι.

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς θα διευκρινίζει πως ένας υπουργός θα διαχειριστεί την περιουσία μιας ΔΕΚΟ όταν βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με αυτήν το λουκέτο σε οργανισμούς απαιτεί τρεις υπογραφές: του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια και του υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο υπό κατάργηση οργανισμός.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις διαρκείας. Η γενική συνέλευση αποφάσισε να υπάρχει 24ωρη περιφρούρηση και να κρατήσουν την ΕΡΤ ανοιχτή, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο πρόγραμμά της.
“Η δημόσια ραδιοτηλεόραση τηλεόραση θα παραμείνει ανοικτή”, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Ήδη έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος στο Ραδιομέγαρο, όπου θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση και της ΕΣΗΕΑ.
Διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να εμφανίζονται αντίθετοι με το σενάριο κλεισίματος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο λουκέτο της ΕΡΤ.
Διαβάστε αναλυτικά την πράξη του νομοθετικού περιεχομένου.
Όπως αναφέρουν και με ΤΑ ΝΕΑ, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι ειλημμένη, ενώ δεν αποκλείουν ένα σχέδιο περικοπών να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την εξεύρεση των πρώτων 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.     
Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εξεύρεση συμβούλου που θα εκπονήσει ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ, καθώς κρίνεται ότι το σχέδιο που βρίσκεται στα κυβερνητικά συρτάρια από την περίοδο της υπουργίας του Ηλία Μόσιαλου δεν επαρκεί. Στη βάση αυτή, προεξοφλείται ότι θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ πιθανότατα θα κλείσουν οι περιφερειακοί σταθμοί, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και ενδεχομένως το ένα από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.   
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του έτους, αλλά στον κυβερνητικό συνασπισμό γίνεται λόγος και για «δραστικότερες επιλογές» που περνούν ακόμη και μέσα από ένα άμεσο, γενικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
ΠΑΣΟΚ: Ζητούμε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“1. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες  και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη.  Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.
2. Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές  φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό.
3. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν”.
Σκουρλέτης: Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό
“Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
“Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού”, είπε. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, “ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης”.
“Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας”, κατέληξε.
ΔΗΜΑΡ: Δεν νοείται σύγχρονη χώρα η οποία να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση
“Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, και σημειώνει πως “ηΔημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα”.
“Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.
Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση  τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο.
Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.
Όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.
Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί”.
Τέλος, το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που, όπως αναφέρει, “με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”.
Αντιδράσεις
Στο ιστολόγιο του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των δημοσιογράφων στην Ελληνική Ραδιοφωνία, τα Πολυμέσα της ΕΡΤ και τη Ραδιοτηλεόραση αναφέρεται πως “στην περίπτωση της ΕΡΤ, και συρρίκνωση πέρα από κάθε λογική και φαντασία και μαζικές απολύσεις. Όλα αυτά προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αδηφάγα ένστικτα τόσο των χειριστών των αποτυχημένων πακέτων δάσωσης (με ομολογία και του ΔΝΤ) αλλά και όσων περιμένουν να σκυλεύσουν τη σώμα της ΕΡΤ.  Αυτό που προβάλλεται με τυμπανοκρουσίες ως «εξορθολογισμός» δεν είναι παρά ένα ακόμα ιδεολόγημα”.
Τέλος, οι Ενώσεις Συντακτών με ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.
Eργαζόμενοι ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλείσιμο ΕΡΤ: Απειλή για τα ταμεία, τις ενώσεις και τους μισθούς
“Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ΠΝΠ που επιτρέπει σε υπουργούς να κλείνουν εν μία νυκτί οργανισμούς τους οποίους εποπτεύουν, “φωτογραφίζοντας”, μεταξύ άλλων την ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης-ραδιοφωνίας, σε μια πολύ μαζική συνέλευση αποφάσισαν να υπάρχει διαρκής λειτουργία της ΕΡΤ με παρεμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα και 24ωρη περιφρούρηση.
Είναι προφανές ότι πιθανό κλείσιμο της ΕΡΤ θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ (περίπου 700 είναι οι δημοσιογράφοι του οργανισμού), αλλά και στην ίδια την ΕΣΗΕΑ. Με εκατοντάδες επιπλέον άνεργους στον κλάδο, οι μισθοί θα κατερρεύσουν περαιτέρω, συμπαρασύροντας ακόμη και τη σημερινή άθλια ΚΥΑ. Και ασφαλώς όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα εμείς δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Αναμένονται οδηγίες από τις Ενώσεις για τον τρόπο αντίδρασης και για συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης στην οποία έχουν καλέσει πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ”.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...