Έρχονται επενδύσεις 21,5 δις ευρώ μέχρι το 2022!

Οι 69 μεγάλες επενδύσεις που φέρνουν ανατροπές σε Ενέργεια και Υποδομές!

 

Μεγάλο επενδυτικό κύμα συνολικού κόστους 21,4 δις ευρώ, έρχεται μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Pricewaterhouse Coopers (PwC). Σύμφωνα με τα πλάνα των επενδυτών, τα προξετκς εστιάζουν σε ενεργειακά έργα και υποδομές μεταφορών, με έμφαση τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου.  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτά τα ποσά αφορούν το 88% του προϋπολογισμού των 69 μεγάλων επενδύσεων που είτε έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται ή προγραμματίζεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία ως το 2022. Το υπόλοιπο 12% αφορά επενδύσεις στον τουρισμό και τη διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, μέσα στα χρόνια της κρίσης, έχει δημιουργηθεί σημαντικό κενό στις επενδύσεις σε υποδομές, που έχουν περιοριστεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016, από 3,7% το 2006. Ειδικά για τις υποδομές, οι επενδύσεις έχουν  μειωθεί κατά 62 δις ευρώ, μειώνοντας σημαντικά τις θέσεις απασχόλησης, ενώ η απουσία σημαντικών έργων έβαλε «φρένο» στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε υποδομές, το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ!  

Από το 2014 έως το 2017 ολοκληρώθηκαν συνολικά δεκαέξι έργα υποδομών, με προϋπολογισμό ύψους 2 δις  ευρώ συνολικά.  Το 67 %, αυτών των έργων  αφορούσε τους μεγάλους οδικούς άξονες. 

Τα 69 προγραμματισμένα έργα υποδομών για ολοκλήρωση έως το 2022 έχουν υπολειπόμενο προϋπολογισμό 21,4 δις ευρώ. Τα 34 έργα είναι το 36 % του προϋπολογισμού και βρίσκονται ακόμα στη  φάση του σχεδιασμού, ενώ τα 35 που αντιστοιχούν στο 64% του προϋπολογισμού είναι σε εξέλιξη. 

Μέσα στο 2017, θα παραδοθούν το 25% των έργων υποδομών προϋπολογισμού 2,9 δις ευρώ, ενώ από τα συνολικά 69 έργα, τα 30 αφορούν δρόμους και λιμάνια, 15 είναι ενεργειακά, 10 αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και 10 τη διαχείριση αποβλήτων. 

Η σύνδεση των μεγάλων δικτύων το επίκεντρο της Ενέργειας

Τόσο σε αξία, όσο και όρους ενίσχυσης της Οικονομίας, στα έργα που αφορούν την Ενέργεια, κυριαρχούν οι μεγάλες διασυνδέσεις δικτύων. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται τα έργα που αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ, (μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία και την Ευρώπη) και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός. 

Τα μεγάλα έργα της Ενέργειας

1)Οι υποβρύχιες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. 

2)Η λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα. 

3)Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη και η επέκταση του υφιστάμενου σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. 

Πέφτει χρήμα για τα νέα μετρό!

Σχετικά με τα έργα που αφορούν τους σιδηροδρόμους, υπάρχει σημαντική κινητικότητα γύρω από τα νέα μετρό της Αθήνας (επέκταση προς τον Πειραιά) και της Θεσσαλονίκης (ολοκλήρωση και επέκταση προς Καλαμαριά), την επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά, την ολοκλήρωση σιδηροδρομικού κόμβου στο Θριάσιο Πεδίο και την αναβάθμιση του κύριου δικτύου του ΟΣΕ. 

Αεροδρόμια και εξοπλισμός για τον Τουρισμό!

Σημαντικές επενδύσεις γίνονται και για την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, τον Τουρισμό. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπως και οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμούς στον ΟΛΘ. 

Τέλος, όπως αναφέρει η PwC στη μελέτη της, το 40% της χρηματοδότησης των έργων καλύπτεται από το Δημόσιο και τα ευρωπαϊκά ταμεία, 10-15% από ιδιωτικά κεφάλαια, 40-45% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εμπορικές τράπεζες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288010-Erchontai-ependyseis-21-5-dis-eyro-mechri-to-2022 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...