Αναδρομικά συνταξιούχων – Πιλοτική δίκη τώρα

Αναδρομικά συνταξιούχων – Πιλοτική δίκη τώρα
Αναδρομικά συνταξιούχων - Πιλοτική δίκη τώρα


28/10/2019 – 14:03

Άρθρο του Διονύση Τεμπονέρα στην κυριακάτικη Kontranews.
 
Γίνεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών, που διεκδικούν οι συνταξιούχοι και αφορούν κυρίως τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012, δηλ. του ν.4051 και ν.4093/2012.

«Λάδι στη φωτιά» ήρθε να ρίξει ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας  και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκλεισε σχεδόν οριστικά την πόρτα, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τις κρατήσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με βάση τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ το 2015.

Ο ίδιος  δήλωσε μάλιστα πως από τις επίμαχες αποφάσεις δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα αναδρομικών και παρέπεμψε το ζήτημα σε επόμενες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, το προσεχές διάστημα.

Πραγματικά προκαλεί εντύπωση τόσο η στάση του Υπουργού, όσο και  το ότι αρκετοί δημοσιολογούντεςσώπασαν στην αυθαίρετη  αυτή ερμηνεία, που αγγίζει τα όρια της παρέμβασης της εκτελεστικής, στη δικαστική εξουσία.

Γιατί, ποιο λόγο είχε ο Υπουργός προκαταλάβει τις επόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, για ένα ζήτημα που ουσιαστικά δεν ετέθη σε δικαστικό έλεγχο με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και συνεπώς θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής εκτίμησης στο μέλλον;

Προφανώς και την Κυβέρνηση την εξυπηρετεί μια τέτοια ερμηνεία, αφού φεύγει από πάνω της μόνο για το 10μηνο, από τον Ιούλιο του 2015, οπότε και εξεδόθησαν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, μέχρι και τον Μάιο του 2016 που ψηφίστηκε ο ν.4387/2016,  ένα ποσό που κοστολογείται στα 4 δις!

Άποψή μας παραμένει πως το ζήτημα των αναδρομικών παραμένει ανοικτό, όχι μόνο για το 10μηνο αλλά και μέχρι τον 12ο του 2018, αφού με βάση το νόμο ο επανυπολογισμός εμφανίζεται για πρώτη φορά την 1.1.2019.Ο επανυπολογισμός αναφέρεται στο νόμο που δημοσιεύεται στις 12.5.2016 και δεν μπορεί να ανατρέξει σε προγενέστερο χρόνο.

Άλλωστε οιαδήποτε άλλη ερμηνεία, οδηγεί σε αυτό που δυστυχώς αποδέχθηκε και το ΣτΕ, ότι ο νομοθέτης δεδομένων των οικονομικών συνθηκών  αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας στα πλαίσια του 3ου μνημονίου(ν.4336/2015) …επανανομοθέτησε και τυπικά, τις περικοπές που είχαν βγει αντισυνταγματικές!

Μια τέτοια παραδοχή όμως ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους και οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο εκάστοτε νομοθέτης με τη μέθοδο του επανυπολογισμού ή όποια άλλη, και «πειράζοντας» τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, θα έχει τη δυνατότητα να πετσοκόβει συντάξεις, με μόνο του όριο να μην αγγίξει το στενό πυρήνα του δικαιώματος, που θα εκτοπίζεται σιγά σιγάστα όρια της φτώχειας, δηλαδή κοντά στα 550 ευρώ και τα οποία προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις(βλ. 102 ΔΣΕ).

Και μπορεί η προοπτική αυτή να αποτρέπεται προς το παρόν με την  επισήμανση του ΣτΕ, για την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το γεγονός ότι η σύνταξη πρέπει να φτάνει όσο εγγύτερα γίνεται στο εισόδημα που είχε ο συνταξιούχος σαν εργαζόμενος (βλ. ΣτΕ1890 κ 1891/2019), αλήθεια όμως τι θα συμβεί όμωςστο μέλλον με τις στρατιές των υπαμειβόμενωνεργαζομένων που πληρώνονται με 400 και 500 ευρώ για το σύνολο σχεδόν του ασφαλιστικού τους βίου; Πως θα προστατευτούν οι working poor της χώρας μας με βάση τις παραπάνω δικλείδες; Τους καλύπτουν; Τι θα συμβεί σε μια μελλοντική νέα κρίση; 

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να κλείνει έτσι απλά σε μια πρωινή εκπομπή. Ο κ. Βρούτσης θα μπορούσε να δώσει πολιτική λύση όπως διέρρεε ότι θα πράξει, αλλά δεν θα το κάνει. Για το λόγο αυτό και επειδή χιλιάδες συνταξιούχοι αγωνιούν και ξοδεύονται σε επιτήδειους ακόμα και σήμερα, πρέπει το ζήτημα να λυθεί στα πλαίσια μια πιλοτικής δίκης για σπουδαίο ζήτημα, δυνατότητα που δίνεται ήδη από το νόμο. Ήδη εκκρεμούν στα δικαστήρια χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις αναδρομικών και μπορεί να ληφθεί η απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο να εκδικάσει πιλοτικά μια υπόθεση και να αποφανθεί με τρόπο οριστικό για να σταματήσει η αγωνία αλλά και η ανασφάλεια δικαίου.

 

 

Διονύσης Τεμπονέρας – δικηγόρος-εργατολόγος, Υποψήφιος διδάκτωρ δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή Αθήνας

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...