Αυξήθηκαν κατά 10,4% οι εξαγωγές τον Ιανουάριο!

Σε άνοδο οι εισαγωγές, επανεμφάνιση πιέσεων στις εξαγωγές

 

Σημαντική άνοδος στις ελληνικές εξαγωγές, η οποία στηρίχθηκε στις αυξήσεις των τιμών πετρελαίου! Οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές,  ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις ελληνικές εισαγωγές και εξαγωγές κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 10,4% (στα 2,1 δις ευρώ έναντι 1,9 δις του Φεβρουαρίου του 2016). Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει υποχώρηση της τάξης των 17,2 εκατ. ευρώ ή ποσοστού 1,1%.

 

Στην ανάλυση του Συνδέσμου, επισημαίνεται ότι προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών επανεμφανίστηκαν οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο, αντανακλώντας και τη μείωση της δραστηριότητας στην ελληνική μεταποίηση, που αποδίδεται εν πολλοίς στην αβεβαιότητα γύρω από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

 

 Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι επί της ουσίας,  η υποχώρηση των εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) επαναφέρει μοτίβο ανάλογο των αρχών του 2016, κατά το οποίο η αβεβαιότητα αντανακλάται σε εναλλαγή προσήμων (άνοδος/πτώση) από μήνα σε μήνα.

 

 Σε επίπεδο διμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 17,1% (στα 4,24 δις ευρώ, από 3,62 δις στο δίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 75,9 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,4% προς τις Τρίτες Χώρες, χάρη κυρίως στις υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών, ενώ η αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ υπολογίστηκε στο +1,1%.

 

 Αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (-0,9%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (-1,3%).

 

 Οι εν λόγω επιδόσεις οδήγησαν το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 53,3%, έναντι 46,7% των Τρίτων Χωρών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται εκ νέου υπέρ των κρατών μελών σε ποσοστό 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες ΕΕ, χωρίς πετρελαιοειδή, είχε φτάσει ως και το 71%.

 

 Τι σημαίνει η σημαντική άνοδος των εισαγωγών

 

 Ο ΠΣΕ, αναφέρει ότι κατέγραψε νέα ανοδική κίνηση στις εισαγωγές, χωρίς μάλιστα να δέχονται ώθηση από τον κλάδο της ναυτιλίας (παραλαβές πλοίων), όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο.  Εδώ, ξεχωρίζει ότι αύξηση καταγράφεται τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας (+13,8% στα 4,08 δις ευρώ από 3,58 δις ευρώ πέρυσι), όσο και σε αξία εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (+2,5% ή κατά 72,8 εκατ. ευρώ). Έτσι, στο πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφεται σωρευτική αύξηση κατά 31,2% (στα 8,6 δις ευρώ, από 6,52 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, η αύξηση των εισαγωγών περιορίζεται στο +4% (ή κατά 203,4 εκατ. ευρώ).

 

 Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε νέα αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 17,7% ή κατά 1,97 δις ευρώ σε μηνιαία βάση και κατά 48,9% ή κατά 4,24 δις ευρώ σε διμηνιαία βάση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/278400-Ayxethekan-kata-10-4-oi-exagoges-ton-Ianoyario ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...