Αυτόματο σύστημα της ΑΑΔΕ, φέρνει κατασχέσεις με ταχύτητα «αστραπή»

Νέο σύστημα αυτόματων κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με τους δανειστές να πιέζουν  για αύξηση των ρυθμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το σύστημα ετοιμάζεται να περάσει σε νέο επίπεδο, με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, να προχώρησε στην προκήρυξη για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, διαχείρισης και αυτοματοποίησης διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ένα μεγάλο εγχείρημα, που θα μαζέψει όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων σε ένα σημείο και θα τρέχει αυτόματο σύστημα ελέγχων και συμψηφισμών.

 Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το έργο προβλέπει τη δημιουργία 6 ηλεκτρονικών εφαρμογών, που θα στηρίξουν το έργο των εισπρακτικών υπηρεσιών. Η αυτοματοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που περιλαμβάνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα φέρει νέες ταχύτητες  στην διεκπεραίωση των διαδικασιών και η εφορία, θα έχει συνολικούς φακέλους, με πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των περίπου 8 εκατ. φορολογούμενων.

Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των κατασχέσεων, μάλιστα, στο πρώτο δίμηνο του 2017, οι  κατασχέσεις έφτασαν σχεδόν τις 1.000 κάθε ημέρα! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την πρωτοχρονιά μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, είχαν γίνει 33.993 κατασχέσεις, σε καταθέσεις, εισοδήματα και ακίνητα, που επέβαλαν οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης. Μόνο το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 21.231 κατασχέσεις, ενώ πηγές με καλή γνώση των εξελίξεων, εκτιμούν ότι θα σπάσουν το ρεκόρ των περίπου 145.000 που έγιναν το 2016.

Το προηγούμενο διάστημα, ξεκίνησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 873.049 οφειλέτες, ενώ στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται ακόμα 1.655.636 φορολογούμενοι με υπερήμερες οφειλές.

Η ΑΑΔΕ, ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία:

1. Εφαρμογής διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

2. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων.

3. Εφαρμογής αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

4. Εφαρμογής παρακολούθησης και αυτοματοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

5. Εφαρμογής ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.

6. Εφαρμογής εκτυπώσεων και αναφορών.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το συνολικό κόστος,  αναμένεται να φτάσει τα 768.051,50 ευρώ, αλλά τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Ανάμεσα σε άλλα, το σχέδιο περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων, από τραπεζικούς λογαριασμούς και από τις 15 ημέρες που χρειάζονται σήμερα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, να πέσει στις 5.  Παράλληλα η αύξηση στους ρυθμούς περαίωσης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης αναμένεται να γίνει αισθητή και στην κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και στους πλειστηριασμούς ακινήτων φορολογούμενων που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/283256-Aytomato-systema-tes-AADE-phernei-katascheseis-me-tachyteta-astrape ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...