Γρήγορη αξιολόγηση, φέρνει μέτρα για το χρέος λένε οι Ευρωπαίοι!

Μήνυμα να τρέξει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στέλνουν οι Βρυξέλλες, με αξιωματούχο, να τονίζει ότι πρέπει να  ολοκληρωθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου για να έρθουν οι τελικές αποφάσεις που θέλει η ελληνική πλευρά, έως το τελευταίο Eurogroup χρόνου (5 Δεκεμβρίου).

Παρά το πλήθος των ανοιχτών θεμάτων και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε «καυτά» θέματα όπως είναι τα Εργασιακά και το Δημοσιονομικό, οι Ευρωπαίοι, θεωρούν ότι «είναι φιλόδοξο, αλλά εφικτό», η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα.

Όμως την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβάλει εξωφρενικές απαιτήσεις για την εξοικονόμηση πόρων, που περιλαμβάνουν την περικοπή επιδομάτων και την μείωση συντάξεων, μία ανάγνωση της ευρώ-προτροπής, είναι πείτε «ναι» στα μέτρα και εμείς θα κλείσουμε την αξιολόγηση για να ανοίξουμε το χρέος.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος, επεσήμανε ότι πρέπει όλα να έχουν κλείσει μέχρι το ορόσημο της 5 Δεκεμβρίου. Στο «όλα», περιλαμβάνεται και η συμφωνία για το χρέος και μια καταρχήν συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Βέβαια να έχουν γίνει όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα , φαντάζει πολύ δύσκολο, αλλά όπως προσέθεσε το ίδιο στέλεχος στην συνέχεια, «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί αυτό. Δεν είναι καταστροφή». Δηλαδή, άνοιξε παράθυρο για λύση στην αρχή του 2017.

Βέβαια, ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι ακόμα, χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες και να κλείσουν σημαντικά κεφάλαια της αξιολόγησης. «Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, όπως για παράδειγμα η αγορά εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το 2017-2018».

Τέλος, παρά την επιμονή του Ταμείου, να φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυτή τη θέση δεν την συμμερίζεται και η Ευρώπη. Μάλιστα, η ίδια πηγή, δήλωσε έκπληξη, που στην Ελλάδα, παρερμηνεύτηκε η αναφορά του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του προς την ολλανδική βουλή για συζήτηση στο ασφαλιστικό, ως νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να ήταν κακή μετάφραση από το google translate από τα ολλανδικά στα ελληνικά»!

Επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των Τροϊκανών στην Αθήνα, στα μέσα Νοεμβρίου, είτε έρθει η γρήγορη συμφωνία, είτε όχι, τα θέματα που έρχονται να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές, είναι «φωτιά». Παρά τις διάφορες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας «ανασχηματισμός», σύμφωνα με πληροφορίες, η «καρδιά» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Με το «καλημέρα»,  των νέων συναντήσεων, ο «βράχος» Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση  στις συζητήσεις και δεν αλλάζει με ανασχηματισμό, θα πρέπει να συμφωνήσει με το «κουαρτέτο» σε θέματα όπως το δημοσιονομικό, με τους δανειστές να πιέζουν για αλλαγές προς μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Επίσης, χρειάζεται συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο, όπου η ελληνική πλευρά, με σύμμαχο το ΔΝΤ πιέζει για μείωση των στόχων πρωτογενών  πλεονασμάτων αντί για 3,5%, μετά το 2018, να πέσουν στο 2,5% και 2% τα έτη 2019 και 2020.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...