Γραπτή δέσμευση ότι το επίδομα είναι εφάπαξ απαιτούν οι δανειστές!

Συμφωνία με τους δανειστές εντός 24ώρου βλέπει το ΥΠΟΙΚ!

Σήμερα η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους! Το χθεσινό EuroWorking Group, ολοκληρώθηκε δίχως να βγει «λευκός καπνός», καθώς η επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι το βοήθημα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, δεν είναι σύμφωνο με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο, δεν άφησε να επικρατήσουν οι απόψεις που έχει εκφράσει η Κομισιόν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, ότι τα μέτρα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, άρα δεν χρειάζεται να μείνουν παγωμένα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η λύση, έρχεται με την μορφή γραπτής διαβεβαίωσης από το ΥΠΟΙΚ, ότι οι παροχές ήταν εφάπαξ και ότι …«δεν θα το ξανακάνουμε».  Οι δανειστές θεωρούν την εξαγγελία των μέτρων, δίχως πρώτα να έχουν ενημερωθεί, ως μονομερή ενέργεια και θεωρούν ότι ήταν πλήγμα για την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Ο πραγματικός λόγος που το Βερολίνο «πάγωσε» τα μέτρα για το χρέος!

Δύο ήταν οι χώρες που ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις. Η μία βέβαια ήταν η Γερμανία, με τον Τόμας Στέφεν,  έμπιστο συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βάζει κάθε εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας. Αυτό, γιατί όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι τα μέτρα από μόνα τους θα συναντούσαν μεγάλα προβλήματα αν ενεργοποιούνταν από τώρα, δίχως να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την έκδοση της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Χρέους (Debt Sustainability Analisis – DSA).  Ο ESM, για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, θα εκδώσει νέους τίτλους, με την δική του εγγύηση, με τους οποίους θα επιχειρήσει να αντλήσει τίτλους από την διεθνή αγορά. Αν τότε, είμαστε ακόμα μακριά από την συμφωνία, τα επιτόκια θα είναι ακριβά, άρα θα υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας!  H έκθεση του ΔΝΤ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό περιβάλλον στις αγορές για την αντικατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων με σταθερά.

Γραπτή διαβεβαίωση ότι «δεν θα του ξανακάνουμε»

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ανταλλαγή απόψεων στο συμβούλιο,  έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και στο τραπέζι έπεσαν οι πιθανές επιλογές, που θα άρουν τα εμπόδια στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα, όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον».

Στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας, στην βάση ότι οι Ευρωπαίοι έβαλαν τους όρους τους. Δηλαδή, «ξεπαγώνουν» τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με τον όρο το επίδομα στους συνταξιούχους, να είναι εφάπαξ και να μην δίνεται κάθε χρόνο!  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές, ζήτησαν γραπτή διαβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ότι το επίδομα δεν θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά! Με δεδομένο ότι αυτή η διαβεβαίωση ήδη δόθηκε προφορικά, το υπουργείο προτίθεται να δώσει αύριο και την γραπτή και εκεί βασίζεται η εκτίμηση ότι «θα βγει λευκός καπνός τις επόμενες 24 με 48 ώρες». 

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, την ίδια εκτίμηση εξέφρασε στο ΑΠΕ και αξιωματούχος των δανειστών. Πως, αύριο, θα δοθεί «το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων». Επίσης, προσέθεσε ότι π αύριο αναμένεται να επιτευχθεί πλήρης συναίνεση, αφού οι δανειστές λάβουν την επιστολής που θα διαβεβαιώνει ότι το επίδομα ήταν εφάπαξ.

 Για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, είναι απαραίτητη η σύγκληση του συμβουλίου των διευθυντών του ESM, κάτι εύκολο καθώς απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρώπης και αναμένεται να συνεδριάσει πριν το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...