Γ. Καπεντζώνης:”Tο στοίχημα μου είναι να καταφέρουμε να προχωρήσουμε έργα που οι δημότες μας απαιτούν και προσμένουν”

Ρεαλιστικός ως προς τις διεκδικήσεις τους,
μαχητικός ως προς τους στόχους που έχει θέσει, αεικίνητος όσον αφορά την παρουσία του ανά την Περιφέρειά μας και έξω από αυτή, ο – για δεύτερη φορά – Δήμαρχος της Δωρίδος μιλά στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» για όλα όσα περιμένει να γίνουν στην περιοχή του έως το 2019. Ο κ. Γιώργος Καπεντζώνης επανατοποθετείται και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση, αναλύει τις σκέψεις του και δεσμεύεται για διεκδικήσεις όλων εκείνων που για χρόνια έπρεπε να γίνουν στα χωριά τις Δωρίδας, πάντοτε με το στήριγμα τις Περιφέρειας, του κ. Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του.

Αγαπητέ Δήμαρχε συναντιόμαστε σε μια περίοδο όπου η ΕΥΔΑΠ γίνεται και πάλι πρώτο θέμα. Η ΚΕΔΕ αντέδρασε άμεσα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της, αλλά ο Δήμος σας δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Την εξέλιξη αυτή την θεωρείται εν τέλει καλή ή κακή;
Κε. Ρόδη κατ΄ αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την δυνατότητα που μου δίνετε να συζητήσουμε για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
Το πάγιο αίτημα μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες αναφορικά με την καταβολή αντισταθμιστικών οφειλών δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεαστεί από οποιαδήποτε εξέλιξη στα εσωτερικά μίας εταιρείας. Σας θυμίζω ότι με ομόφωνη απόφαση το ΔΣ του Δήμου Δωρίδος αλλά και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, έχουν ταχθεί κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εάν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο η στάση μας θα αλλάξει απέναντι σε αυτό το ηθικά δίκαιο αίτημα μας. Δεν είμαστε παράλογοι και καιροσκόποι. Διεκδικούμε το αυτονόητο έναντι των πολλών αρνητικών συνεπειών που υφίσταται η περιοχή μας από την ύπαρξη της τεχνιτής λίμνης του Μόρνου, που έχουν να κάνουν με μία γενικότερη αντι-αναπτυξιακή προοπτική λόγω των αυστηρών περιορισμών γύρω από την λίμνη. Σε μία λίμνη που ανήκει αποκλειστικά στα δικά μας διοικητικά όρια και είμαστε εμείς αυτοί που βιώνουμε τις συνέπειες της ύπαρξης της.
Κε Ρόδη, όταν ένας φυσικός πόρος φεύγει από μία περιοχή, θα πρέπει να υπάρχει αντιστάθμισμα για αυτήν. Δεν υπάρχει στην περίπτωση μας. Όταν δε η αποθήκευση αυτού του φυσικού πόρου σταματά οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική για ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής μας, είναι σαν να συζητάμε για ένα διαρκές μνημόνιο που υφιστάμεθα ως πολίτες της Δωρίδας για πολλές δεκαετίες τώρα, πριν καν μαθευτεί σαν αντι-αναπτυξιακός όρος τα τελευταία χρόνια.
Όλοι μας στον Δήμο Δωρίδος έχουμε αναπτύξει ένα αρραγές μέτωπο και μία ενιαία έκφραση αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Ρωτώ επειδή έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο των πολιτικών συναντήσεων στο πλαίσιο μιας άκρως ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας να μεταφέρετε αυτοπροσώπως το ζήτημα της διαχείρισης της Λίμνης του Μόρνου «στ` αυτιά» των αρχηγών των κομμάτων. Που βρίσκεται αυτή σας η πρωτοβουλία;
Είναι γεγονός ότι ολοκληρώσαμε τον κύκλο των πολιτικών συναντήσεων με αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Επιχειρήσαμε και καταφέραμε να μεταφέρουμε αυτοπροσώπως τις δίκαιες θέσεις μας. Διεκδικούμε το αυτονόητο. Παράλληλα, αναπτύξαμε μια ευρύτατη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τα στελέχη του και τον ίδιο τον Υπουργό κο. Κουρουμπλή. Σαν απότελεσμα αυτών που σας αναφέρω, το νομοσχέδιο σήμερα είναι υπό ψήφιση. Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι όλοι οι πολιτικοί φορείς στηρίζουν το δίκαιο αίτημα μας. Αυτό μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε δυναμικά προς την διεκδίκηση του αυτονόητου που σας ανέφερα και προηγουμένως. Με βεβαιότητα πιστεύουμε επίσης, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Γνωρίζουμε πως η σχέση σας με τον Περιφερειάρχη αλλά και γενικά με την Π.Ε. Φωκίδας υπήρχε και παραμένει δημιουργική. Η απώλεια του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μίχου – με καταγωγή από τη Δωρίδα- θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση ν` αλλάξει και τις προτεραιότητες της Περιφέρειάς ως προς τις προτάσεις του Δήμου σας; 
Η απώλεια του αείμνηστου Κώστα Μίχου ήταν ένα βαρύ πλήγμα για όλη την Φωκίδα. Ο αείμνηστος φίλος Κώστας υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος πάνω από όλα. Ήταν βαθιά οραματιστής με ηθικές αξίες και αρχές. Η συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα ήταν άριστη και η συμβολή του αποτελεσματική. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τον σχεδιασμό της και την συνέχεια του δικού της οράματος, που ταυτιζόταν με αυτό του Κώστα Μίχου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μας παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο και μέρα με την μέρα αναπτύσσονται παραπάνω. Ο περιφερειάρχης κος Κώστας Μπακογιάννης και οι στενοί συνεργάτες του αποτελούν για εμάς έναν σύμμαχο στην μάχη της διαχείρισης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Συνολικά αλλά και επιγραμματικά, τι ζητάει η Δωρίδα από τη νέα προγραμματική περίοδο;
Η Δωρίδα ζητά αυτό που δικαιούται από την νέα προγραμματική περίοδο. Είναι συγκεκριμένα τα χρήματα που διαχειρίζεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μας αναλογεί ένα ποσόν βάσει της ισόρροπης και ισότιμης κατανομής των κονδυλιών σε όλους τους δικαιούχους δήμους.
Το θετικό με τον δήμο Δωρίδος συγκριτικά με πολλούς άλλους δήμους, είναι ότι είμαστε έτοιμοι για αυτά τα χρήματα. Διαθέτουμε ώριμες μελέτες που αφορούν έργα σε αριθμό περισσότερα από αυτά που δικαιούμαστε να εντάξουμε. Είμαστε σε επαγρύπνηση περιμένοντας τις προσκλήσεις των προγραμμάτων.

Υπάρχει ένα έργο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έως το 2019 και για εσάς προσωπικά είναι – τρόπος του λέγειν – το «στοίχημά» σας;
Απαντώντας στο ερώτημα σας, το στοίχημα μου είναι να καταφέρουμε να προχωρήσουμε έργα που επί σειρά πολλών ετών οι δημότες μας απαιτούν και προσμένουν. Για την ύδρευση, διαθέτουμε 11 πλήρεις και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Για αποχέτευση – βιολογικούς, διαθέτουμε 5 πλήρεις και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Επιπλέον ζητήματα είναι το μεγάλο πρόβλημα του χωροταξικού σχεδιασμού γενικότερα και ειδικότερα γύρω από την λίμνη, το θέμα του αναδασμού του Μόρνου, το θέμα του ταμιευτήρα που έχει προγραμματιστεί από το 2008 και αφορά στον κάμπο Τολοφώνας – Ερατεινής, η κατανομή γης σε χαμηλού κλήρου συνανθρώπους μας στην περιοχή των Τριζονιών – Σπηλιάς – Ελαίας, ο κόμβος Μαλαμάτων και Γλυφάδας.
Σας αναφέρω όλα αυτά τα θέματα, αφήνοντας και πολλά απ΄ έξω, για να σας δώσω να καταλάβετε ότι αποτελούν όλα προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Εγώ και οι συνεργάτες μου, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας για όλα αυτά τα έργα. Συνεδριάζουμε συχνά και αναφερόμαστε στις εξελίξεις για κάθε ένα ξεχωριστά.

Πρόσφατα είχαμε αλλαγή προσώπων στις θέσεις των Αντιδημάρχων. Δεδομένου πως το Φλεβάρη θα έχουμε νέα εκλογή προεδρείου, πως σκέπτεστε να εξαντλήσετε την θητεία σας; Θα έχουμε κι άλλες αλλαγές;
Οποιαδήποτε αλλαγή προσώπων υπάρξει στον Δήμο Δωρίδος θα πραγματοποιηθεί βάσει νόμου στις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Με ρωτάτε λοιπόν πολύ νωρίς για κάτι που με πάσα ειλικρίνεια θα σας πω ότι δεν έχω σκεφτεί ακόμα. Θα σας πω μόνο ότι είναι τυχερός ένας δήμαρχος και όχι μόνο, όταν διαθέτει πληθώρα στελεχών πρώτης γραμμής έτοιμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παράξουν έργο. Και εγώ είμαι ένας από αυτούς.

Όσον αφορά τις θεσμικές τροποποιήσεις που λέγονται πως θα γίνουν στον Καλλικράτη και με δεδομένη τη συμμετοχή σας στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας από τη θέση του Αντιπροέδρου, θέλω μια τοποθέτησή σας σύμφωνα με την τρέχουσα επικαιρότητα;
Τόσο το σχέδιο Καποδίστριας όσο και η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης – από την αρχή της ψήφισης τους, αμφισβητήθηκαν. Στην πορεία όμως όλοι μας προσαρμοστήκαμε και ασκήσαμε τα καθήκοντα μας με πίστη στην αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα Καλλικράτης σίγουρα δεν υποστηρίχθηκε με πόρους, όπως προσωπικό και εξοπλισμός και στην πορεία ήρθε αντιμέτωπο με μία βαθιά οικονομική κρίση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεν βοηθά οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.
Έιμαστε ανοιχτoί στον διάλογο για ενδεχόμενες βελτιώσεις. Διάλογος του οργάνου της ΚΕΔΕ για θεσμικές τροποποιήσεις υπήρξε πριν από εβδομάδες στον Βόλο και θα συνεχιστεί τον Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε ζητήματα απλής αναλογικής.

Δεύτερη φορά Δήμαρχος και σίγουρα θέλετε να αφήσετε πίσω σας ένα αξιοσημείωτο έργο. Εάν αυτό προκύψει, που σας το ευχόμαστε, θα παραμείνετε ένας εν δυνάμει πολιτικός άνδρας στην περιοχή και για την επόμενη 5ετία;
Κε Ρόδη δεν είμαι ανεπάγγελτος. Επί σειρά ετών υπήρξα μάχιμος μηχανικός και αν χρειαστεί θα επιστρέψω στο επάγγελμα που σπούδασα και αγαπώ. Δεν είναι αυτοσκοπός μου η αγκίστρωση μου σε έναν θώκο. Θέλω να αφήσω πίσω, όπως σωστά παρατηρήσατε, ένα αξιοσημείωτο έργο για τον κοινό μας τόπο, την Δωρίδα μας και τίποτα παραπάνω. Εάν θα παραμείνω εν δυνάμει ένας πολιτικός άνδρας και την επόμενη πενταετία, αυτό θα το καθορίσουν σε απόλυτο βαθμό οι δημότες μου. Αυτοί ξέρουν να στέλνουν το μήνυμα τους πολύ νωρίτερα των εκλογών. Θα καταλάβω, πιστέψτε με, εάν έχει θετική χροιά ή όχι.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...