Δήμος Θέρμου: Η παράταξη ”ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ” για το επιχειρησιακό πρόγραμμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 31-ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2016 συζητήθηκε και η πρόταση οκτώ (8) Δημοτικών Συμβούλων με θέμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Θεόδωρος Κασόλας στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006) θεσπίστηκε η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α και με τον Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ») στο άρθρο 266 ορίζεται ότι για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των δήμων εκπονείται το Πενταετές Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.) το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και ετήσιο Προϋπολογισμό. Η υπάρχουσα Νομοθεσία καθιστά έτσι θεσμική υποχρέωση τη σύνταξη των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που αποσκοπεί στην εισαγωγή εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού.

Στόχος ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) είναι η διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των δράσεων των Ο.Τ.Α., ώστε να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις τόσο το ανθρώπινο δυναμικό τους, όσο και το σύνολο, ει δυνατόν, της τοπικής κοινωνίας.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι το εργαλείο για την άσκηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου των Ο.Τ.Α. και των Νομικών τους Προσώπων  αφού:

  • Αποτελεί πρόγραμμα αναπτυξιακών υποδομών και τοπικών επενδύσεων, αλλά και πρόγραμμα για τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Είναι πρόγραμμα, πολυτομεακού χαρακτήρα, με εύρος θεματικών αντικειμένων αντίστοιχου του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων. Καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων.
  • Στις προτεραιότητες του προγράμματος αντανακλάται η βούληση και το όραμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο όραμα και στη βούληση των Δημοτικών Αρχών πρέπει να καταγράφεται σαφώς η επιδίωξη για ίσες ευκαιρίες και η ισότητα για όλες και όλους.
  • Η λήψη των αποφάσεων προγραμματισμού δεν στηρίζεται μόνο στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και στις ανάγκες και προσδοκίες των κατοίκων και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.
  • Το επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να αποτελεί το βασικό πλαίσιο κατεύθυνσης, προσδιορισμού και συντονισμού των ενεργειών των οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών και να είναι ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του.

Με την υπ. αριθμ. 41179/23-10-2014 (ΦΕΚ Β/2970/4-11-2014) απόφαση του, ο Υπουργός Εσωτερικών, σε εφαρμογή της παρ.1 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α/87/7-6-2010, Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»), όπως αναδιατυπώθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 18 του Ν.3870/2010 (ΦΕΚ Α΄ 138/9-8-2010) και τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 79 του Ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167/23-7-2013) καθορίστηκε το περιεχόμενο, η δομή και ο τρόπος υποβολής των πενταετών επιχειρησιακών προγραμμάτων των Α΄ ΟΤΑ για την δημοτική περίοδο 2014-2019.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ΄αριθμ. 41179/23-10-2014 (ΦΕΚ Β/2970/4-11-2014) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, η κατάρτιση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της δημοτικής περιόδου και επομένως ο χρόνος περαίωσης ήταν η 28 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτή όμως η επιταγή του νόμου ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ μέχρι σήμερα και παρότι εμείς είχαμε αναφερθεί πολλές φορές στη σοβαρή αυτή παρέλειψη στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε εκδηλώσεις συλλόγων, τόσο πέρυσι όσο και φέτος παρατηρείται η ίδια αποστασιοποίηση από τη σοβαρή αυτή υποχρέωση.

Απόδειξη, η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θέρμου του έτους 2017.

Μέχρι στιγμής στο Δήμο μας και προς την κατεύθυνση αυτή, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι κατά καιρούς προσκομισθείσες διάφορες μελέτες, είναι σήμερα πλέον ανεπίκαιρες. Ακροθιγώς προσεγγίζουν κάποια εκ των προβλημάτων, περιέχουν προτάσεις, αλλά δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτές επιτεύξιμοι στόχοι και μέθοδοι μέτρησης της απόδοσής τους. Η περιοχή μαστίζεται από σωρεία προβλημάτων. Οι καιροί ου μενετοί.

Το θέμα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι το ουσιαστικό και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος,  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το παλιό με άλλη ημερομηνία.

Εμείς ζητήσαμε, την άμεση κατάρτιση σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Θέρμου από ομάδα,  στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, αιρετοί – συμπεριλαμβανομένου του κ. Δημάρχου -, υπηρεσιακά στελέχη, τοπικοί φορείς και ομάδες πολιτών, η οποία θα λάβει υπ΄ όψη της τα ανωτέρω και θα εισηγηθεί τα περαιτέρω.

Στο τέλος,  το Δημοτικό Συμβούλιο,  υπερψήφισε την πρότασή μας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...