Δείτε γιατί τα αεροσκάφη δεν πετούν σε συνθήκες ακραίας ζέστης

Περισσότερες από 40 πτήσεις στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ αναβλήθηκαν λόγω της υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας, η οποία εμπόδισε τα αεροπλάνα να πετάξουν.

Η πρόγνωση του καιρού δίνει θερμοκρασίες ύψους 49 βαθμών Κελσίου στην πόλη την Τρίτη.

Για ορισμένα αεροσκάφη η θερμοκρασία αυτή είναι απαγορευτική προκειμένου να πραγματοποιήσουν ασφαλή πτήση.

Η American Airlines, μεταξύ άλλων, ακύρωσε δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο Sky Harbor.

Η ανώτερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία όλων των εποχών στο Φοίνιξ ήταν 50 βαθμοί Κελσίου, στις 26 Ιουνίου του 1990.

Γιατί τα αεροσκάφη δεν πετούν σε συνθήκες ακραίας ζέστης

Σε συνθήκες ακραίας ζέστης τα περισσότερα ααεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Βασική αιτία αποτελεί το γεγονός ότι ο θερμός αέρας διαστέλλεται και γίνεται πιο αραιός. Λόγω της μείωσης στην πυκνότητα του αέρα, τα φτερά των αεροπλάνων δίνουν μικρότερη άντωση -ουσιαστικά, υπάρχουν λιγότερα μόρια αέρα για να σπρώξουν τα φτερά προς τα πάνω.

Για να αντισταθμιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας, το αεροπλάνο πρέπει είτε να απογειωθεί με μικρότερο φορτίο, είτε να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα για την απογείωση -τόσο μεγάλη ώστε το μήκος του διαδρόμου τροχοδρόμησης μπορεί να μην είναι αρκετό.

«Όταν η θερμοκρασία φτάνει αυτές τις ακραίες τιμές, πρέπει κανείς να ξεφορτώσει τόσα πολλά καύσιμα, ή τόσους πολλούς επιβάτες ή αποσκευές, ώστε δεν έχει πια νόημα να πετάξει» λέει στο Reuters ο Ρόμπερτ Μαν, αναλυτής της αεροπορικής βιομηχανίας και πρώην στέλεχος αεροπορικής εταιρείας.

Ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι πιλότοι είναι το γεγονός ότι οι πίνακες που χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν την κατάλληλη ταχύτητα απογείωσης για κάθε συγκεκριμένο βάρος φορτίου δεν φτιάχτηκαν για τόσο ακραίες θερμοκρασίες!

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι πιλότοι που έχουν να τνιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα σε περιόδους καύσωνα αλλά και το προσωπικό εδάφους καθώς η θερμοκρασία της ασφάλτου στην πίστα προσγειώσεων και απογειώσεων μπορεί να ξεπερνά τους 60 βαθμούς, καθιστώντας επικίνδυνες τις συνθήκες!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/289649-Deite-giati-ta-aeroskaphe-den-petoyn-se-synthekes-akraias-zestes ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...