Συγκρατημένη άνοδο σημείωσε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, εν μέσω του βελτιωμένου κλίματος στο εξωτερικό αλλά και των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η αγορά δεν έδειξε πρόθυμη να υπερβεί τις πρόσφατες «κορυφές», με τη θερινή ραστώνη να παραμένει «κυρίαρχη».

Η ΑΔΜΗΕ βρέθηκε σε θέση «πρωταγωνιστή», καθώς προσέγγισε τα υψηλά 17 μηνών (2,5 ευρώ). Ανοδικά κινήθηκαν και οι Mytilineos – Coca Cola, ενώ το σερί των οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων ανέκοψε η ΕΧΑΕ. Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές αναδιπλώθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, με την Πειραιώς να χάνει τουλάχιστον 1% και την Alpha Bank να μην κεφαλαιοποιεί την ισχυρή κερδοφορία του β’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 1.317,18 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.311,19 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.313,68 έως 1.321,73 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 62,7 εκατ. ευρώ.

Θερινή ραστώνη στο Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε στον δρόμο της συσσώρευσης, καθώς η θερινή ραστώνη δεν επιτρέπει την υπέρβαση των πρόσφατων «κορυφών» 9ετίας (1.345 μονάδες), περιορίζοντας ταυτόχρονα το εύρος των ημερήσιων διακυμάνσεων.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ούτε η συνεδρίαση της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αγοραστές επιδόθηκαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι οποίες διατήρησαν την αγορά στο τόξο των 1.310 – 1320 μονάδων.

Η ανάκαμψη των διεθνών αγορών, μετά το χθεσινό σοκ από την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, δεν κατάφερε να συνδράμει στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως αποτυπώθηκε και στο εγχώριο ταμπλό.

Κλείσιμο Την ίδια στιγμή, η προσοχή στράφηκε και στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, τα οποία συνεχίστηκαν κι αυτήν την εβδομάδα. Alpha Bank και Coca – Cola ανακοίνωσαν το πρωί εξαιρετικά μεγέθη, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών.

Στις 10 Αυγούστου, παράλληλα, ο MSCI θα προχωρήσει στην καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις αποφάσεις για πιθανή προσθήκη της Τρ. Πειραιώς στον δείκτη Standard Greece. Στα σενάρια συγκαταλέγεται, ταυτόχρονα, και η αφαίρεση της Τέρνα Ενεργειακή.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,52% και τις 460 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,61%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,65%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,34%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε θετικό έδαφος, χάρη στη μείωση της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,42% και τα 84,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,08% και τα 87,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,09% και τα 1.958 δολάρια ανά ουγγιά.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...