Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει μετά από την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup για επιβολή φόρου στις καταθέσεις, παρουσίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύσκεψη που είχε από τις 9:30 το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κύπρος: Σταυριανή Κωνσταντίνου

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα, ενώ χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων. «Συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο» είπε ο κ. Ομήρου και τόνισε δε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα. «Η απάντηση στους ευρωπαίους δίνεται από το λαό μας», σημείωσε και εξήγησε πως «λαμβάνονται σήμερα κάποιες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένα κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας από τους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι θα βρεθεί λύση. «Είναι μονόδρομος μας μια προσπάθεια να αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε. Εξάλλου όπως είπε «δεν υπάρχει θέμα να μπω σε λεπτομέρειες. Στόχος μας είναι η θωράκιση της κυπριακής οικονομίας».

Πάντως απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσον υπάρχει συζήτηση περί κουρέματος. Αρκέστηκε να δηλώσει πως υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης , το βλέπουν τεχνοκράτες και νομικοί, προσθέτοντας πως αν θα είναι υπό τον τύπο νομοσχεδίου, ενδεχομένως να πάει το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε ότι η Κύπρος τα επόμενα δύο χρόνια θα βρίσκεται σε ύφεση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου. Επίσης στο Προεδρικό προσήλθαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν επίσης ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ καθώς και υπηρεσιακοί τεχνοκράτες της Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι καταιγιστικές. To πρωί της Πέμπτης η ΕΚΤ προειδοποίησε εκ νέου πως αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την Τρίτη, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες πληροφορίες ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα καθώς η Κύπρος φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχέδιο που προβλέπει τη διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το οποίο, ωστόσο, διαψεύδεται από στελέχη της τράπεζας, δημιουργείται μία νέα «καλή» τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας – Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ. Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ. Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση. Ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Αναλυτικά το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

1. Κλείσιμο – αναδιάρθρωση Λαϊκής
2. Εθνικοποίηση Ταμείων Προνοίας και Ημικρατικών
3. Μικρό κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 κοντά στο τόκο (4%)
4. Δημιουργία Ταμείο Εθνικής Στήριξης που θα εκδώσει ομόλογο που θα περιλαμβάνει τη κρατική και εκκλησιαστική περιουσία και το χρυσό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την kathimerini.com.cy, η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Με βάση την τελευταία ενημέρωση η πρόταση που ετοίμασε η κυβέρνηση και παρουσιάζεται αυτή την ώρα στους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπει κούρεμα 4-5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ δεν θα επηρεαστούν. Παράλληλα θα συσταθεί Ειδικό Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Το Ταμείο θα προικιστεί με το χρυσό του κράτους, την ακίνητη κρατική και την εκκλησιαστική περιουσία. Προς άντληση ρευστού, στο Ταμείο θα επενδύσουν τα Ταμεία Πρόνειας.

Η λύση συμπληρώνεται με την επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

Εναλλακτικό σενάριο αναφέρει την επιβολή εισφοράς ως ακολούθως: απο 0-100.000 3%, απο 100.000-500.000 7% και 9% άνω των 500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, παραμένει ως ιδέα η δημιουργία good / bad bank, καθώς και η εισαγωγή οροφής στη διακίνηση κεφαλαίων και αναλήψεων, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάστασης.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ρητή αναφορά στο Μνημόνιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στο μέλλον, προκειμένου να συγκρατηθεί η διαρροή ξένων επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Πρόσθετο επιχείρημα για να παραμένουν οι ξένοι επενδυτές είναι το γεγονός ότι το προτεινόμενο κούρεμα ισοδυνάμη με τους τόκους μιας χρονιάς.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...