Διάγγελμα Ερντογάν: «Στις 24 Ιουλίου το τζαμί της Αγιά Σοφιάς ανοίγει για προσευχή»

Διάγγελμα Ερντογάν: «Στις 24 Ιουλίου το τζαμί της Αγιά Σοφιάς ανοίγει για προσευχή»
LIVE: Το διάγγελμα του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό για την Αγιά Σοφιά απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Οπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα, ο ορισμός της ώρας του διαγγέλματος στις 20:53 μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς αναφέρεται πως συμβολίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και το πέρας των 600 ετών από τότε.

Ερντογάν: Θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας
«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του.

«Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», συνέχισε ο Ερντογάν και τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Εν συνεχεία τόνισε πως θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. «Όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους». Μάλιστα στο διάγγελμά του ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά ως το «μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης».

«Κυριαρχικό μας δικαίωμα πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία»
«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε.

Στιγμές νωρίτερα ο Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανάρτησε στο Twitter το διάταγμα που υπέγραψε, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα του 1934, της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, το τουρκικό ΣτΕ, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η UNESCO θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας
Την ίδια ώρα, η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί,

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τον Θεό, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύσουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε.

Στο κοινοβούλιο, στην Άγκυρα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν ενώ διαβαζόταν το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα ακριβώς στις 20:53

Πολλοί ήταν εκείνοι που παραξενεύτηκαν όταν διάβασαν ότι το διάγγελμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πραγματοποιηθεί στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής,

Φυσικά δεν πρόκειται για μια τυχαία κίνηση, αφού η ώρα το διαγγέλματος του τούρκου προέδρου είναι πολύ προσεκτικά διαλεγμένη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τουρκικά ΜΜΕ ο ορισμός της ώρας του διαγγέλματος στις 20:53, συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στο διάγγελμα αυτό, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα της Αγιάς Σοφιάς, πλέον ως τζαμί.

Το πρώτο κάλεσμα σε προσευχή

Εν τω μεταξύ, το πρώτο Αδδάν, κάλεσμα σε προσευχή για τους μουσουλμάνους, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, για την οποία άνοιξε το δρόμο το ΣτΕ και επικύρωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα Sabah, λίγο μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το διάταγμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε και το πρώτο Αδδάν.

Ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σε προσευχή.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...