Διαπραγματευτικός «πυρετός» για συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης

Οι «τρικλοποδιές» Σόιμπλε και η «χείρα βοηθείας» από την Γαλλία

 

«Φωτιά» παίρνει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.  Ανεβαίνουν οι τόνοι μίας αντιπαράθεσης που εξελίσσεται σε γαλλογερμανική κόντρα, στην σκιά των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνο Λεμέρ, έρχεται στην Αθήνα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο (12:15 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών) τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. 

 

Ο Γάλλος πολιτικός κομίζει μήνυμα συμφωνίας, καθώς και την γαλλική πρόταση για το χρέος, που αν και δεν κάνει βιώσιμο το χρέος, αποτελεί μία λύση στην οποία εκτιμάται ότι μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, χωρίς σημαντικό πολιτικό κόστος. Εκτός από την επίσκεψη Λεμέρ,  παράλληλα συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης.

 

Πυρετός παρασκηνιακών επαφών για την «χρυσή τομή»

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, έχει συναντηθεί μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες σχεδόν με όλους τους παίκτες «κλειδιά» στη διαπραγμάτευση και θέλει να με το ταξίδι του στην Αθήνα να κλείσει μία  προσυμφωνία που θα πέσει στο τραπέζι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών  της ευρωζώνης ώστε να κλείσει το θέμα  τότε και να μην χρειαστεί να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Στις επαφές Λεμέρ, περιλαμβάνονται συναντήσεις στο Παρίσι με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Ιταλίας,  Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν, καθώς και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Ο Γάλλος, έχει στηρίξει την ελληνική απόρριψη της λύσης Σόιμπλε του προηγούμενου Eurogroup. ‘Ήταν μία λύση που δεν δίνει καθαρό δρόμο για την Ελλάδα, ώστε να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Αντίθετα το μόνο που έκανε ήταν να σπρώχνει «το τενεκεδάκι» λίγο πιο κάτω, μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Το πρόβλημα

 

Όλοι θέλουν συμφωνία, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις που μπορεί να έχουν ακριβό κόστος. Με την κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της όπως ορίζει το μνημόνιο, ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην μείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, οι σκληροί του Eurogroup,  φαίνεται πως συμφωνούν με την γραμμή Σόιμπλε, ότι η μόνη συμφωνία, είναι αυτή του Μαΐου 2016, η οποία προβλέπει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, να ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Σε αυτό το πλαίσιο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και πολλά κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ζητήσει να υπάρξει περιγραφή των μέτρων από τώρα και υλοποίησή τους μετά το τέλος του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν δέχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις, πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου). Σε αυτό το κλίμα οι δεκαεννέα υπουργοί οικονομικών, μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών (παρουσία Λαγκάρντ) θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

 

Η πρόταση Λεμέρ

 

Το γαλλικό σχέδιο, προβλέπει σύνδεση της ανάπτυξης με τις πληρωμές για το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ανάπτυξη που θα πετυχαίνει η ελληνική Οικονομία θα διαμορφώνει το πόσα θα πληρώνουμε στους πιστωτές κάθε έτος. Εάν η οικονομία πηγαίνει καλά και έχει ανοδική πορεία, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, τότε το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν για τον «α’» ή «β’» λόγο αυτό δεν συμβαίνει τότε θα ενεργοποιούνται άλλα εργαλεία όπως η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής.

 

«Κλειδί» η  ενίσχυση της Ανάπτυξης

 

 Από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να ακολουθήσουμε ένα άλλο δρόμο, που εστιάζει περισσότερο στην ανάπτυξη. Μία πρόταση που οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν απορρίψει οριστικά, καθώς μπορεί να βάλει την Οικονομία σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης.  Αυτή η πρόταση, προβλέπει σημαντικές αναπτυξιακές δράσεις που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος, είναι μέσα από τις νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας και να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα της αγοράς. Μία εξέλιξη, που μαζί με τα ενισχυμένα πακέτα χρηματοδότησης, από την Ευρώπη, το ΔΝΤ να αλλάξει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη και από το 1% να πλησιάσει το 1,3% της Ευρώπης. Αν αυτό γίνει, τότε υπάρχει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ και εκπληρώνεται και ο τελευταίος όρος που έχει βάλει η ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Μία τέτοια εξέλιξη, θα φέρει όχι μόνο μία σημαντική ένεση ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αλλά παράλληλα θα φέρει πιο κοντά και την επιστροφή στις αγορές. 

 

Αποκαλύπτονται οι  κρυφοί «Άσσοι» των πιστωτών  

 

 Όλες οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, προβλέπουν χρήση των χρημάτων από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως, καθώς  πλησιάζουμε στην κρίσιμη συνεδρίαση, βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερα από την παρασκηνιακή δράση των θεσμών. Ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο να πάρει τα καλύτερα από κάθε πρόταση και να φύγει από το Λουξεμβούργο, με έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την επιτροπεία των θεσμών, υπάρχουν κάποιοι μέσα στις τάξεις των θεσμών, που προσπαθούν να παγώσουν κάθε θετική πρωτοβουλία.

 

Οι «τρικλοποδιές» του Σόιμπλε

 

Με την πλευρά Σόιμπλε να βάζει τρικλοποδιές στην καθαρή λύση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει μέσω του υπουργού Οικονομιών ότι υπάρχουν τρείς σαφείς προϋποθέσεις για να δεχτεί μία πρόταση.  Πρώτον, να υπάρξει αναφορά στην επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται. Δεύτερον, υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τρίτον να υπάρξει, μηχανισμός για μετά από το πρόγραμμα, πέραν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

 

Q.E. τον Σεπτέμβριο;

 

Το πρόβλημα με τα έχουν προτείνει οι θεσμοί είναι ότι επιμένουν σε μία πολύ συγκεκριμένη φράση, που περιλαμβάνει για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η συμφωνία του Μαΐου 2016.  Αυτή είναι το «εάν είναι αναγκαίο θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος». Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν καθόλου μέτρα. Μάλιστα στην Αθήνα πιστεύουν ότι αν φύγει αυτό το «εάν είναι αναγκαίο», τότε η πρόταση θα γίνει πολύ καλύτερη, αφού μισανοίγει την πόρτα του QE για την ελληνική Οικονομία. Πάντως με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση να θεωρείται σχεδόν αδύνατο να γίνει πριν το καλοκαίρι, ο Σεπτέμβριος φαίνεται ο πιο πιθανός μήνας εισόδου, όπως ανέφερε και η HSBC σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288014-Diapragmateytikos-pyretos-gia-symphonia-sto-Eurogroup-tes-Pemptes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...