Δραματική έκκληση Αναστασιάδη σε Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μπαρόζο για την Κυπριακή οικονομία

Δραματική έκκληση Αναστασιάδη σε Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μπαρόζο για την Κυπριακή οικονομία
Δραματική έκκληση προς την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθνε με επιστολή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Το περιεχόμενο της επιστολής του κύπριου Προέδρου αντανακλά την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις πρωτοφανείς αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Μαρτίου και την εφαρμογή του Mνημονίου.

Στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης επικρίνει την επιμονή της τρόικας στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και καλεί τους επικεφαλής της τρόικας να επανεξετάσουν ορισμένες από τις αποφάσεις τους.

Ειδικότερα :

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει στην επιστολή του ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί ισχυρό σοκ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ιδιωτικά κεφάλαια έχουν χαθεί και πολλές εταιρείες έχουν χάσει κεφάλαια εξ’ αιτίας του κουρέματος στις δύο μεγάλες τράπεζες.

Τονίζει επίσης ότι ο έλεγχος κεφαλαίων, παρεμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και κλονίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

«Ως αποτέλεσμα η οικονομία έχει οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση και μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας».Στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει :

1. Χωρίς προσεκτική προετοιμασία η επιβολή του κουρέματος

H επιβολή του κουρέματος καταθέσεων έγινε προσεκτική προετοιμασία με αποτέλεσμα ότι ενώ είχε αποφασιστεί ένα γενικό κούρεμα σε όλο το τραπεζικό σύστημα, τελικά εστιάστηκε μόνο σε δύο τράπεζες χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο πως θα εφαρμοζόταν με αποτέλεσμα να εγερθούν πολλά νομικά ζητήματα.

Επιπλέον, αναφέρει η επιστολή, δεν έγινε διαχωρισμός ανάμεσα σε μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τρεχούμενους λογαριασμούς, όπως τα κεφάλαια εργασίας των εταιρειών.

Αυτό, υπογραμμίζεται, οδήγησε στο να χαθούν τεράστια κεφάλαια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Μια μακροπρόθεσμη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς μαζικές εκταμιεύσεις θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που δεν θα οδηγούσε σε τόσο βαθιά ύφεση και έλλειψη εμπιστοσύνης» παρατηρεί ο κύπριος Πρόεδρος.

2. Η Κύπρος εξαναγκάστηκε να πληρώσει κόστος της Ελλάδας

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος αναγκάστηκε να πληρώσει το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να επιδειχθεί αμοιβαιότητα στην περίπτωση της Κύπρου.

«Το τεράστιο βάρος που φορτώθηκε η Κύπρος από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ύψους 4,5 δις) δεν λήφθηκε υπόψη όταν ήρθε η σειρά της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

3. Η επιβολή του ELA της Λαικής στην Τράπεζα Κύπρου.

Μακρά αναφορά κάνει ο κ. Αναστασιάδης στην πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που αποφάσισε το Eurogroup.

Αναφέρει ότι κατόπιν της συμφωνίας η Λαϊκή προχώρησε σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων ως αντάλλαγμα για τις υποχρεώσεις της σε ELA.

Το ποσό ELA που αναλογούσε στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν μεταφέρθηκε, με αποτέλεσμα η υποχρέωση να παραμείνει στην Λαϊκή, χωρίς όμως να έχει πλέον στην κατοχή της τα περιουσιακά στοιχεία.

«Η υποχρέωση σε ELA, που έμεινε ως μη εξασφαλισμένη ανέρχεται στα 3,8 δις και ενσωματώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup».

Προσθέτει επίσης ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ELA ανέρχονται στα 2 δις, οπότε προσθέτοντας και τα 9 της Λαϊκής, το ποσό αυτό αγγίζει τα 11 δις.

Επιπλέον η Τράπεζα Κύπρου έχει κληθεί να βάλει ως ενέχυρο δικά της περιουσιακά στοιχεία ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται από το ανασφάλιστο ELA της Λαϊκής.

4. Ανάγκη επείγουσας λύσης για την Τράπεζα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την τρόικα να επεξεργασθεί μια μακροπρόθεσμη βιώσιμης λύσης για την «μεγα-συστημική» – όπως την αποκαλεί- Τράπεζα Κύπρου και τονίζει ότι η επιτυχία του Μνημονίου εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της Τρ. Κύπρου και εισηγείται :

Πρώτον, μετατροπή μέρους του χρέους σε ELA της Λαϊκής σε ομόλογα μακράς διαρκείας και μεταφορά των ομολόγων και των αντίστοιχων στοιχείων ενεργητικού σε ένα διαφορετικό σχήμα.

Δεύτερον,αλλαγή της απόφασης του Eurogroup σε σχέση με τη συγχώνευση της Καλής Λαϊκής (9 δις ELA) με την Τράπεζα Κύπρου.

«Σας παροτρύνω να εξετάσετε τις δυνατότητες για να καθοριστεί μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και το λαό της», καταλήγει η αγωνιώδης επιστολή του Προέδρου της Κύπρου…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται από χθές στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με το γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα της οικονομίας αλλά και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Κατα τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλικη πρωτεύουσα ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί επισης με τον πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL η οποία εχει εξασφαλίσει αδεια απο την κυπριακή κυβέρνηση για τη διεξαγωγή ερευνων για τον εντοπισμό φυσικου αερίου στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...