Εγκρίνεται η δόση, την Δευτέρα η εκταμίευση λέει η Ευρώπη!

Την Δευτέρα θα εκταμιευτούν  τα λεφτά της δόσης! Τα 7,7 δις ευρώ, που είναι η πρώτη υπό-δόση, από την δόση των 8,5 δις ευρώ που έχει εγκρίνει τo Eurogroup.  Αύριο συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, το συμβούλιο του ESM, με την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και όπως προανήγγειλε ανώτατος αξιωματούχος του ευρωσυστήματος, ο ίδιος είναι σίγουρος ότι θα εκκριθεί η εκταμίευση της δόσης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.  

 

Από τα 7,7 δις ευρώ, τα 6,9 όπως τα πάρουμε θα τα δώσουμε πίσω στους δανειστές, για  πληρωμές λήξεων χρέους. Η αρχή θα γίνει με πληρωμή περίπου 2 δις την Δευτέρα 17 Ιουλίου. Τα 800 εκατ. ευρώ που απομένουν θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

 

Κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι θα χρειαστούν μια με δύο ημέρες για έρθουν τα λεφτά της δόσης, αλλά «είμαι σίγουρος ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου ESM, τα θέματα που ήταν ανοιχτά θα κριθούν ολοκληρωμένα».

 

Μάλιστα, αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα είπε ότι είναι «μικρά θέματα που μπορούν να κλείσουν εύκολα». Αν και  μέχρι αύριο το απόγευμα που θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη, ο χρόνος είναι λίγος, στην Ευρώπη πιστεύουν ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να τα κλείσει και αυτός ήταν και ο λόγος που αντί να εγκριθεί η δόση στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ο ESM (οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) αποφάσισαν να δώσουν περιθώριο δύο ημερών μέχρι την Παρασκευή για να ολοκληρωθούν.

 

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες, περιλαμβάνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρεμβάσεις στο επάγγελμα των μηχανικών, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα λυθούν τα θέματα ποινικών διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και αποζημίωσης στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ από τις δικαστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει στο ΔΝΤ το υπογεγραμμένο σχέδιο μίνι-μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP).  Το σχέδιο αφορά το παράλληλο πρόγραμμα 14 μηνών που θα ισχύσει με το ΔΝΤ και «κουμπώσει» χρονικά με το 3ο μνημόνιο. Δηλαδή και τα δύο θα λήγουν τον Αύγουστο του 2018. Το κείμενο αφού υπογραφεί από   τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα,  θα κατατεθεί στο Δ.Σ. του ΔΝΤ που θα συνεδριάσει για την έγκριση του προγράμματος στις 27 Ιουλίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291710-Egkrinetai-e-dose-ten-Deytera-e-ektamieyse-leei-e-Eyrope ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...