ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-10/9/2021

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΉΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΊΑ

Το ζήτημα τι είναι πολιτική ηθική το ανέδειξε πρώτα ο Σωκράτης, ο οποίος επισήμανε ότι κύριο καθήκον του πολιτικού είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση του πολίτη, καθόσον στην ηθική ακεραιότητα των πολιτών βασίζεται και η ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στη Αριστοτελική ηθική συμπληρώνεται περαιτέρω ότι απώτερος σκοπός της πολιτικής είναι η ευδαιμονία της κοινωνίας και αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες να ενεργούν καθ΄ υπέρβαση της ατομικότητάς τους.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν για τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου, ότι θα πρέπει να είναι όχι ‘άγιος’ αλλά παράδειγμα δημοσίου ανδρός με το υψηλό ήθος του, και με το ανάλογο ήθος των συνεργατών που επιλέγει σε όλα τα επίπεδα, για να χρησιμεύσει ως καλό παράδειγμα προς στους πολίτες.

Από την άλλη όμως στη φύση του ανθρώπου είναι και η ιδιοτέλεια, η φιλαυτία ο εγωκεντρισμός και ενίοτε και η φαυλότητα. Έτσι η πολιτική και η άσκηση εξουσίας από λειτούργημα μετατρέπεται σε καιροσκοπισμό, υλικό ευδαιμονισμό, αρχομανία και ικανοποίηση γενικότερα κάθε ματαιοδοξίας. Ο Μακιαβέλι θεώρησε ότι δεν ταυτίζονται η ηθική με την πολιτική, καθόσον η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και όποιος την επιδιώκει, μπορεί να μετέρχεται τον δόλο και την απάτη προκειμένου να την καταλάβει και να την διατηρήσει.

Αναφερόμαστε σε αυτά τα ζητήματα διότι τα τελευταία τρία χρόνια ο δήμος μας έχει μπει σε μια τέτοια περιδίνηση καιροσκοπισμού από συγκεκριμένα άτομα που τείνουν σιγά σιγά να δηλητηριάσουν τον τόπο και τους πολίτες, σε μια κοινωνία μάλιστα που η ηθική ποιότητα των ανθρώπων της, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων σε γενικές γραμμές, είναι αντάξια τουλάχιστον των αρχών και παραδόσεών μας . Περεταίρω δε σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτές τις μέρες που δεν διαψεύδονται, ενθαρρύνεται σενάριο αποστασιών που εμπεριέχει τα στοιχεία της προδοσίας και της “πολιτικής αρπαχτής”. Παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλαδή για ορισμένους της διοίκησης του δήμου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα βέβαια να αποστασιοποιείται, αλλά με όρους προφανώς που δεν θα περιέχουν τέτοια αρνητικά και απαξιωτικά χαρακτηριστικά που βλάπτουν τον τόπο αλλά και τους ίδιους στο βαθμό που το αντιλαμβάνονται.

Τέλος, δεν θα θέλαμε να αναφερόμασταν σε αυτά ούτε μας χαροποιεί το γεγονός. Πιστεύουμε όμως ότι το όλο αυτό άρρωστο κλίμα θα έχει επιπτώσεις στο έργο που πρέπει να επιτελέσει η δημοτική αρχή και πέραν των άλλων, απαξιώνει το πολιτικό δυναμικό του δήμου και δεν συνάδει με τις αρχές που αναφέρουμε παραπάνω και ιδίως με το καλό παράδειγμα και τον σεβασμό των πολιτών.

Αυτά προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...