Επικεφαλής Ευρ. Σοσιαλδημοκρατών: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να διατηρηθεί

Επικεφαλής Ευρ. Σοσιαλδημοκρατών: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να διατηρηθεί
Επικεφαλής Ευρ. Σοσιαλδημοκρατών: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να διατηρηθεί


30/10/2019 – 12:44

H Iratxe García, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι όταν η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της, χάνει την αξιοπιστία της και δείχνει ελάχιστη αίσθηση ιστορικής ευθύνης απέναντι στα Βαλκάνια.

 Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να μην ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι “οι ενταξιακές συνομιλίες ήταν πάντα ένας μαγνήτης για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο και ένα φως ελπίδας για τους πολίτες”.

Μετά το γαλλικό βέτο στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το ζήτημα και να επηρεάσει την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την αλλαγή ονόματος.
Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Ζάεφ ανέφερε ότι το βέτο του Συμβουλίου της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη χώρα του θα μπορούσε να «παγώσει» εν μέρει τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της συμφωνίας και του ανοίγματος και του κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης». Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Β. Μακεδονία δεν περίμενε την άμεση ένταξη, αλλά ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα παρακινούσε τη χώρα να παραμείνει στη σωστή πορεία.
H Iratxe García εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας το βέτο του “απαράδεκτο” ενώ κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να  επανεξετάσει σύντομα την απόφασή του.

“Η Ομάδα μου θα ζητήσει να επανέλθει το θέμα αυτό στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από την άνοιξη, ελπίζοντας ότι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα πείσουν τελικά τον Μακρόν να επιδείξει ένα πραγματικό ευρωπαϊκό όραμα και για τα Βαλκάνια”, ανέφερε ο επικεφαλής της S & D.

Ο ρόλος της Λεπέν

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία Πρεσπών, έγραψε σε μια στήλη γνώμης ότι το βέτο του Μακρόν είχε ως στόχο το γαλλικό εγχώριο ακροατήριο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη υποστήριξη στην ακροδεξιά ηγέτη, Μαρίν Λε Πεν, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση λόγω των χιλιάδων Αλβανών που ζητούν άσυλο στη Γαλλία. 

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η λύση δεν είναι να υιοθετήσουμε τις ιδέες της Λεπέν, αλλά να υποστηρίξουμε μια πολιτική που εξαλείφει τα αίτια της μετανάστευσης από την Αλβανία, δηλαδή, την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...