Επιστημονικό πρόγραμμα “Λάζαρος” επαναφέρει στη ζωή εξαφανισμένα είδη ζώων

Επιστημονικό πρόγραμμα
Με στόχο να δημιουργήσει ένα πραγματικό Τζουράσικ Παρκ, μια ομάδα επιστημόνων που συμμετέχει στο πολυεθνικό επιστημονικό Πρόγραμμα Λάζαρος κατάφερε να αναστήσει ένα εξαφανισμένο είδος βατράχου, αλλά και να δημιουργήσει κοτόπουλο από πατέρα… πάπια.
Στόχος τους, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, είναι η ανάσταση ενός μαμούθ.

Ο πλατύποδας βάτραχος (Rheobatrachus silus) έχει εξαφανιστεί επισήμως από το 1983, όμως την προηγούμενη εβδομάδα ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στη Βρετανία τον ανέστησαν για… λίγο. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους τεχνολογίας και έναν βάτραχο του συγκεκριμένου είδους που είχαν διατηρήσει σε βαθιά κατάψυξη, οι ειδικοί έφεραν ξανά στη ζωή έμβρυα του εξαφανισμένου είδους.

«Εφόσον μιλάμε για είδη που ο άνθρωπος ώθησε σε εξαφάνιση, πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να τα φέρουμε πίσω στη ζωή και τη φύση», δήλωσε ο αυστραλός παλαιοντολόγος Μάικλ Αρτσερ. «Παίξαμε τον ρόλο του Θεού όταν τα εξαφανίσαμε», πρόσθεσε.

Ο Αρτσερ ηγείται μιας ομάδας με την ονομασία Πρόγραμμα Λάζαρος, ένας από τους στόχους του οποίου είναι η αναβίωση του εξαφανισμένου βατράχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη αναπαραχθεί τα πρώτα έμβρυα και πλέον πρόκειται για ζήτημα πιθανοτήτων να έρθει στη ζωή ένα κανονικός πλατύποδας βάτραχος. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «τα επόμενα χρόνια θα ήταν πιθανή ακόμα και η επαναφορά των εξαφανισμένων μαμούθ».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επιστήμονες εμφύτευσαν DNA από τα κύτταρα του πλατύποδα βατράχου που ήταν στην κατάψυξη σε υγιή ωάρια ενός άλλου είδους βατράχου που θεωρείται ο κοντινότερος συγγενής του. «Ο δρόμος ήταν μακρύς. Ο ενθουσιασμός όμως τη στιγμή που είδαμε το έμβρυο να αναπτύσσεται τις πρώτες 24 ώρες δεν περιγράφεται…» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Μαχόνι.

ΚΟΤΑ ΑΠΟ… ΠΑΠΙΑ! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμπόδια είναι πολλά, ωστόσο αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα εξαφανισμένα είδη.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ειδικοί από το Κεντρικό Ερευνητικό Εργαστήριο του Ντουμπάι χρησιμοποίησαν μια πρωτότυπη τεχνική διασταύρωσης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάσταση εξαφανισμένων ειδών.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ειδικοί εμφύτευσαν γεννητικά κύτταρα κότας στα αναπαραγωγικά όργανα αρσενικού εμβρύου πάπιας. Οταν η αρσενική πάπια μεγάλωσε και έφτασε σε αναπαραγωγική ηλικία, άρχισε να παράγει σπερματοζωάρια κότας.

Οταν τελικά ζευγάρωσε με μια κότα, γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοτοπουλάκι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτήν τη μέθοδο οι κότες μπορούν να γεννήσουν τα αυγά ποικίλων πουλιών, από ωδικά πτηνά μέχρι αετούς.

Η κλωνοποίηση εξαφανισμένων ειδών δεν είναι καινούργιο εγχείρημα. Το 2009 ένας εξαφανισμένος αίγαγρος των Πυρηναίων ή αλλιώς μπουκάρδο γεννήθηκε από μια κοινή κατσίκα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...