Η Ευρωβουλή ζητά να «παγώσει» η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΖΗΤΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν οι ευρωβουλευτές εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Ειδικότερα, υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν έχει αξία στα μάτια μας».

«Έχουμε κάνει σαφές ξανά και ξανά ότι νοιαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν καταφέραμε να δούμε απτή στήριξη από τους Δυτικούς φίλους μας. Καμία από τις υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκε», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...