Η Μέρκελ για πρώτη φορά στο Άουσβιτς: Νιώθω βαθιά ντροπή για τα εγκλήματα των Γερμανών (Εικόνες)

Η Μέρκελ για πρώτη φορά στο Άουσβιτς: Νιώθω βαθιά ντροπή για τα εγκλήματα των Γερμανών (Εικόνες)
Η Μέρκελ για πρώτη φορά στο Άουσβιτς: Νιώθω βαθιά ντροπή για τα εγκλήματα των Γερμανών (Εικόνες)


06/12/2019 – 21:23

Η Άγκελα Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα βρέθηκε για πρώτη φορά στο Άουσβιτς, στην Πολωνία και η γερμανίδα Καγκελάρος εξέφρασε τη «βαθιά ντροπή» για τις θηριωδίες των Ναζί. Συνοδευόταν από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέσκι, έναν πρώην κρατούμενο και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Η Άγκελα Μέρκελ ορκίστηκε να παλέψει ενάντια στην άνοδο του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Γερμανία και την Ευρώπη. Ντυμένη στα μαύρα, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο στρατόπεδο στη νότια Πολωνία, όπου οι Ναζί διατηρούσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης, με τις δραστηριότητές τους να αποτελούν πάντα μέρος της γερμανικής ιστορίας.

Η επίσημη αφορμή της επίσκεψής της είναι τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση του χώρου, στον οποίο βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης. Η καγκελάριος κομίζει μια υπόσχεση: η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα με 51 εκατ ευρώ. Προκειμένου να συντηρηθούν τα κτήρια, οι πύργοι ελέγχου και τα προσωπικά αντικείμενα, όπως παπούτσια, βαλίτσες, γυαλιά οράσεως, ακόμη και ανθρώπινες τρίχες, τα οποία και εκτίθενται στο μουσείο.

Μέρκελ: Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή

«Αυτό το στρατόπεδο μας υποχρεώνει να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Οφείλουμε να θυμόμαστε τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εδώ και να τα ονοματίζουμε ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος της Γερμανίας και συνέχισε παρουσία του πολωνού πρωθυπουργού: «Νιώθω βαθειά ντροπή δεδομένης της βαρβαρότητα των εγκλημάτων που έγιναν εδώ από τους Γερμανούς».

Κατέθεσε στεφάνι στον «Τοίχο του Θανάτου»

Την Άγκελα Μέρκελ και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι ξενάγησε στους χώρους του στρατοπέδου συγκεντρώσεως των Ναζί Άουσβιτς – Μπιρκενάου, ο διευθυντής του Μουσείου Πιότρ Τσιβίνσκι. Η γερμανίδα Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στον Τοίχο του Θανάτου, το σημείο όπου οι κρατούμενοι οδηγούνταν για εκτέλεση από τους Ναζί στο Άουσβιτς.

Η Άνγκελα Μέρκελ διέσχισε και τις ράγες του τρένου αμέσως μετά την πύλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στους θαλάμους αερίων και τον αφανισμό.

Μέρκελ και Μοραβιέτσκι άφησαν από ένα κερί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο χτίστηκε κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στο εσωτερικό του στρατοπέδου Άουσβιτς. Οι πλάκες με την επιγραφή μνήμης για το Ολοκαύτωμα είναι γραμμένες σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

 

 

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...