Η συνταγή της ημέρας: Γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι

Η συνταγή της ημέρας: Γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι
Γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι


05/04/2020 – 14:55

Υλικά Συνταγής

2 κιλά φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε φέτες οριζόντιες)
πίτες για σουβλάκι
Για τη μαρινάδα
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
1 μήλο (τριμμένο)
4 ντομάτες (τριμμένες)
500 γραμ. γιαούρτι
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ψητά λαχανικά
ντομάτες
κρεμμύδι
πάπρικα
μελιτζάνες
ρόδι
γιαούρτι
ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών με θυμάρι-ρίγανη-σούμακ-καβουρδισμένο σουσάμι-αλάτι)
ελαιόλαδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για να γίνει τέλειος ο γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε κομμάτια (για γύρο), οριζόντια και λεπτά.

Για τη μαρινάδα με γιαούρτι
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα με γιαούρτι. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως μία νύχτα, μέχρι να μαριναριστεί το κρέας καλά.

Για το γύρο κοτόπουλο
Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεμπάπ. Τον τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά. Ψήνουμε στους 200 °C για 1 ώρα και 30΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο κοτόπουλο να ξεροψηθεί.

Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο κοτόπουλο να ροδίσει. Εναλλακτικά τυλίγουμε το γύρο σε ρολό μέσα σε λαδόκολλες και σφραγίζουμε το ρολό με αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το περιτύλιγμα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Σερβίρουμε με πίτες, τζατζίκι και ψητά λαχανικά. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές πιτούλες με την εύκολη συνταγή που σας έχω εδώ και τέλειο τζατζίκι σε 3 εκδοχές.

Για τις μελιτζάνες
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες, αφήνοντας το κοτσάνι για να συγκρατεί τη σάρκα και χαράζουμε σε ρόμβους τη σάρκα, αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 45-40΄να μαλακώσουν καλά. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο λάδι, αλάτι και ζάαταρ. Γαρνίρουμε τις ψητές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ρόδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.

Για τις ντομάτες
Αφαιρούμε το κοτσάνι και ψήνουμε τις ντομάτες για 35-40΄. Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, πάπρικα, ελαιόλαδο, μαϊντανό και αλατοπίπερο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...