Η χρυσή ευκαιρία και η ιστορία…Του Νίκου Νικολάου

DCIM101MEDIADJI_0202.JPG
Φωτο: Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης με καταγωγή από Ναυπακτία

Η χρυσή ευκαιρία και η ιστορία.

Με αφορμή  την δημοσίευση των σκέψεών μου με θέμα την ευκαιρία που έχει πλέον εδώ και πολύ καιρό  η περιοχή της Ναυπακτίας να  προσελκύσει  στα εδάφη της μια μεγάλη τουριστική επένδυση  η οποία θα της δώσει τεράστια ώθηση θα ήθελα να πάω ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Παρά το γεγονός ότι το προαναφερόμενο  άρθρο (ΕΔΩ) έχει γραφτεί σε εποχή προ πανδημίας δεν αλλάζει καθόλου τα δεδομένα. Ίσα ίσα που με τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν πλέον ακόμη περισσότερες δυνατότητες  αυτό το πρότζεκτ να λάβει σάρκα και οστά. Για να ακριβολογώ τα επόμενα χρόνια η ευρύτερη  περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας έχει την χρυσή ευκαιρία να περάσει σε άλλη διάσταση. Αρκεί να το πιστέψουν οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες της πόλεως  και του Δήμου στα χέρια της και με την βοήθεια όλων των υπόλοιπων συντελεστών να το κάνουν πράξη.

 Τα μηνύματα από την απέναντι όχθη.

Δεν έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα  από την επίσημη ανακοίνωση της  διαφαινόμενης επιλογής του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα μας ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Έλληνα  ομογενή εκ Ναυπακτίας καταγόμενο Τζορτζ Τσούνη. Άρα λοιπόν καθώς φαίνεται τα νέα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι καλά.  Ο υποψήφιος πρέσβης  στην ακρόασή του στην επιτροπή της Γερουσίας αναφέρθηκε στην ομολογουμένως καλύτερη περίοδο σχέσεων όλων των εποχών μεταξύ των δυο χωρών καθώς και στο ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών . Αυτό από μόνο του ως είδηση λέει πολλά και ασφαλώς ακόμη περισσότερα όταν το λέει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών μιας χώρας. Σχετικά με την επιλογή του ανωτέρω για την θέση του πρέσβη  αρκετοί μιλούν για μια πολιτική τοποθέτηση μιας και είναι γνωστό ότι ο κ. Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Όμως αναρωτιέμαι το εξής . Υπάρχει στα αλήθεια κάποιος που να πιστεύει βαθιά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τοποθετούσαν σε μια χώρα ακραίας ζωτικής  σημασίας για την εξωτερική τους πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, έναν άνθρωπο μέσω του οποίου θα διακινδύνευαν να διαταραχθούν οι ισορροπίες για τις οποίες απαιτούνται χρόνια οικοδόμησης; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι.

 Ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Τσούνης είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέραν του ευρέως ανεπτυγμένου χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται  έχει εξαιρετικά εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels με σημαντική παρουσία σε όλες τις βόρειο-ανατολικές πολιτείες . Ο συγκεκριμένος ξενοδοχειακός όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από είκοσι ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου υπηρεσιών καθώς έχει αναπτύξει συνεργασία με τα κορυφαία ονόματα του χώρου όπως  Hilton, Intercontinental,  Marriot κτλ. Όπως πολύ εύκολα  συμπεραίνετε  από την νέα  θέση που όπως όλα δείχνουν θα κατέχει για τα επόμενα χρόνια, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος στο να βοηθήσει την γενέτειρα των γονέων του να πάει μπροστά. Αρκεί ασφαλώς να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες από την πλευρά του Δήμου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων δηλαδή βουλευτές νομού , υπουργείο Ανάπτυξης κτλ. Άλλωστε είναι τοις πάσι γνωστό ότι όταν μια επένδυση συνοδεύεται από τις ευλογίες της πρεσβείας των  Ηνωμένων Πολιτειών η επιτυχία προδιαγράφεται σχεδόν απόλυτη.  Ακόμη δε περισσότερο όταν σε αυτή την θέση είναι ένας πατριώτης και με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Τι άλλος καλύτερος συνδυασμός θα μπορούσε να υπάρξει;   

Ο ρόλος του Δήμου Ναυπακτίας. Μια ματιά στην ιστορία αρκεί.

Σε όλα τα παραπάνω ο ρόλος του Δήμου Ναυπακτίας δηλαδή της τωρινής διοίκησης αλλά και της επόμενης οφείλει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι αύριο αλλά χθες. Όμως ομολογώ ότι με αφορμή εξ όσων ακούω και διαβάζω σχετικά με τις λεκτικές (και όχι μόνο) αψιμαχίες μελών του δημοτικού συμβουλίου που έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση αλλά και στον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων που ακολούθησαν, αρχίζω να διαισθάνομαι ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και  του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα μας ενδεχομένως να περιοριστούν στα εθιμοτυπικά τραπεζώματα σε ταβέρνες του Πλατάνου και του Νεοκάστρου  μιας και τουλάχιστον φαινοτυπικά ο αξιότιμος κ. πρέσβης είναι λάτρης της Ελληνικής κουζίνας. Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να  συμβουλεύσω τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το πως θα κινηθούν σε ότι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων εξαιτίας των ευκαιριών που παρουσιάζονται και οι οποίες είναι μοναδικές. Όμως με όλη την καλή προαίρεση  μιας και πλησίον του κτιρίου του δημαρχείου βρίσκεται η οδός Αγελάου θα συμβούλευα άπαντες τους παρεπιδημούντες  να μελετήσουν την  μνημειώδη και γεμάτη διορατικότητα ομιλία του Ναυπάκτιου στρατηγού και ίσως βρουν κάποια κοινά στοιχεία με την σημερινή εποχή. Άλλωστε λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

Νίκος Νικολάου.    



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...