Θέλουν να μας εξοντώσουν οι τοκογλύφοι!

Θέλουν να μας αποτελειώσουν οι τοκογλύφοι δανειστές! Στο παραπέντε της συμφωνίας, απαιτούν αυτόματο «κόφτη» στις συντάξεις, με μειώσεις που θα φτάνουν το 40% και εξωφρενικά πλεονάσματα, που γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι δεν μπορεί να επιτύχει η ελληνική Οικονομία! Μας εκβιάζουν για νέο κύμα, σκληρών μέτρων ακραίας λιτότητας, που κάθε ανεξάρτητος οικονομολόγος, αντιλαμβάνεται ότι θα φέρουν νέο κύκλο ύφεσης και θα μας οδηγήσουν αναπόφευκτα σε τέταρτο μνημόνιο!

 Η ελίτ της ευρωπαϊκής πολιτικής, φοβάται το «δίκοπο μαχαίρι» της καθυστέρησης, στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τρέχει να την κλείσει μέχρι την Παρασκευή!  Οι Ευρωπαίοι δανειστές, πριν δημιουργηθεί κίνδυνος να επηρεαστούν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, το παίρνουν πάνω τους για να κλείσουν την τελική συμφωνία και  σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πήρε έκτακτη πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των πλευρών, στις Βρυξέλλες και συμφωνία έως την Παρασκευή!

 Ίσως η σημαντικότερη θετική εξέλιξη, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά οι δανειστές έρχονται έτοιμοι για να απαιτήσουν νέα «καταιγίδα» μέτρων και να δώσουν αντάλλαγμα, την δέσμευση τους ότι θα ενεργοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά το 2018, τα οποία θα περιγράψουν αναλυτικά, από τώρα. Το δεύτερο αντάλλαγμα, αν και δεν εμφανίζεται ως τέτοιο, είναι η ένταξη της Ελλάδας, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά του Μάριο Ντράγκι, στο Ευρωκοινοβούλιο, που έθεσε ως  προϋποθέσεις για το QE, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα το κάνουν βιώσιμο!  

 Την πρωτοβουλία των ευρωπαίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν και από την οδό Νίκης. «Πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση», επισημαίνουν από το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πληροφορίες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της συνάντησης, επιδιώκοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης, πριν τελειώσει η εβδομάδα. Άλλες πληγές, αναφέρουν ότι ο στόχος είναι το κλείσιμο της συμφωνίας, με έκτακτο Eurogroup και ανταλλαγή όλων των διαθέσιμων στοιχείων για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, μέσω τηλεδιασκέψεων.  Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μετά την τελική συμφωνία, η κυβέρνηση θα χρειαστεί δέκα έως δεκαπέντε ημέρες, για να προωθήσει τον μεγάλο όγκο, νομοθετικού έργου, που απαιτείται για την υλοποίηση των μέτρων της αξιολόγησης.

 Σε αυτή την έκτακτη συνάντηση, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών και του Ταμείο, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Κύκλοι του υπουργείου, σχολίασαν σχετικά, πως «όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση (…) Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν».

 Στην κυβέρνηση, επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.  

Την ώρα που η Γερμανία, φροντίζει να μας σκλαβώσει με εξωφρενικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΔΝΤ, εισηγείται δραστική μείωση φόρων!  Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου, προτείνει  την μείωση των φόρων, για να ξεπαγώσει η ελληνική αγορά. Όμως επειδή παράλληλα αυτό θα σημαίνει και μείωση των δημοσίων εσόδων, από το Ταμείο, απαιτούν νέο «κουτσούρεμα» στο αφορολόγητο!

 

Όπως έγινε γνωστό, πίσω από τις κλειστές πόρτες, της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου, του Ταμείου, τα στελέχη που παρουσίασαν την έκθεση, στο κεφάλαιο όπου περιγράφονται τα φρικαλέα μέτρα για αφορολόγητο 4.000 ευρώ και κατάρρευση των συντάξεων με μείωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 40%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται και δραστική μείωση τον φόρων. Εκτιμά, ότι υπάρχει η δυνατότητα για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 1%, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 10% και ανώτερο φορολογικό συντελεστή το 20% για τα φυσικά πρόσωπα, αντί για το 45%, που ισχύει σήμερα!

 Επιστολές «φωτιά» στο ΔΝΤ, από Τσακαλώτο και Στουρνάρα!

 Σκληρή γραμμή απέναντι στο ΔΝΤ κρατά η ελληνική κυβέρνηση! Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλαν δύο επιστολές «φωτιά» που αναγνώστηκαν στο κρίσιμο Δ.Σ. του Ταμείου.  

  Τις επιστολές παρουσίασε στο Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο έγγραφα, έχουν επιθετική φρασεολογία στέλνοντας μήνυμα προς τα στελέχη του Ταμείου, όπως  ότι «πρέπει να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές».

 Οι δύο άνδρες, εκφράζονται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για τις προβλέψεις που κάνει το επιτελείο του Πόουλ Τομσεν για την ελληνική οικονομία όσο και για το γεγονός ότι η αποτίμηση του προγράμματος αφήνει στο απυρόβλητο τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του ΔΝΤ. Ειδικά οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών, που ρίχνουν την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος (2012-2016),  εξολοκλήρου στην Ελληνική πλευρά, φαίνεται να ενόχλησε ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

 Μέτρα ΔΝΤ:  Οι φτωχοί πληρώνουν και οι πλούσιοι γλυτώνουν!

 Μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός της εφορίας για όσους ήδη πληρώνουν και αύξηση της φορολογικής βάσης, ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν ακόμα και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι! Με λίγα λόγια το Ταμείο, θέλει επιστροφή στο 2014, όταν είχε μεγαλύτερο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μια μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα της ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως 10% καθώς και για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20%. Αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό με μία μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά 1%, από το 24% στο  23%, εκτιμάται από τους δανειστές, ότι θα υποβοηθούσαν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία.

 Οι συντάκτες της Έκθεσης, ασκούν σκληρή κριτική στην υπέρμετρη αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια  αναφέροντας ότι «η Ελλάδα κατέγραψε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 16% του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2015. Παρά το γεγονός ότι παραπάνω από το μισό των ψηφισμένων μέτρων αφορούσαν σε περικοπές δαπανών, μόλις ένα τέταρτο της συνολικής προσαρμογής έγινε μέσω της περιστολής των μισθών στο δημόσιο και των συντάξεων, που αυξάνονταν ταχύτατα προ της κρίσης και τα υπόλοιπα προήλθαν από περιφερειακές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων σε μια ρηχή φορολογική βάση. Παρ’ ότι το μισθολογικό κονδύλι στο δημόσιο τομέα μειώθηκε σχετικά, το πρόβλημα μετατέθηκε στο ασφαλιστικό μέσω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, από το 2010 στο 2015».

 Στο τελευταίο πακέτων αλλαγών, δείχνει τις πολιτικές δυσκολίες αντιμετώπισης των αδυναμιών που παραμένουν, στην ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με τους δανειστές, το πακέτο, που εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε εξοικονομήσεις της τάξεως του 4% του ΑΕΠ έως το 2018 , στηρίζεται κυρίως σε φορολογικά μέτρα, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα,  με περαιτέρω αυξήσεις των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών σε ρηχή βάση.

 Κόπηκε το 1% των συντάξεων και το Ταμείο θέλει 11%

 Όπως παραδέχονται δίχως ντροπή, οι τεχνοκράτες των δανειστών, οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις είναι της τάξεως του 1% όταν το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος φτάνει το 11% του ΑΕΠ!

Σε αυτή την βάση, η ομάδα της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου, αναφέρει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει έντονα ανισόρροπο, με έλλειμμα 4 φορές υψηλότερο από το μέσο έλλειμμα της ευρωζώνης που βρίσκεται στο 2,5% του ΑΕΠ.

Οι μέχρι τώρα, διακριτικές περικοπές δαπανών έχουν συμπιεστεί σε μη διατηρήσιμα επίπεδα και τα φορολογικά βάρη έχουν κατανεμηθεί ανισομερώς, λόγω εξαιρέσεων οι οποίες οδηγούν τη μεσαία τάξη εκτός φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, από το Ταμείο τονίζουν ότι  οι περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έναντι 8% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε μία έκθεση που περιγράφει έναν δρόμο που καλοβλέπουν οι επιχειρήσεις, αλλά αποτελειώνει τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα, οι δανειστές, τονίζουν ότι «η  ισχύουσα δομή των δημοσίων οικονομικών είναι από τη βάση της αναποτελεσματική, άδικη και κοινωνικά μη βιώσιμη, καθώς βοηθά τους σημερινούς συνταξιούχους και τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης ενώ αποκλείει τους χαμηλοεισοδηματίες και τους άνεργους από την πρόσβαση σε επαρκή και καλά στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα και άλλες καθοριστικές δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες χρειάζονται και αποτελούν δεδομένο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...