Ιράκ: Χωρίς τη στήριξη Σαντρ πλέον οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράκ: Χωρίς τη στήριξη Σαντρ πλέον οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Ιράκ: Χωρίς τη στήριξη Σαντρ πλέον οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις


26/01/2020 – 15:37

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά και πραγματικά πυρά, στις νέες συγκρούσεις με διαδηλωτές, που σημειώθηκαν σήμερα Κυριακή, στο κέντρο της Βαγδάτης και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters και αστυνομικές πηγές.

Η τελευταία απόπειρα των αρχών να περιορίσει τους διαδηλωτές και να επαναφέρει την τάξη, έρχεται μετά τη δήλωση του δημοφιλή κληρικού Μογκντάντα αλ Σαντρ, που έχει εκατομμύρια οπαδούς στη Βαγδάτη και στα νότια του Ιράκ, ότι θα αποσύρει τη συναίνεση και τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. 

Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις στη Βαγδάτη, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει καταυλισμό στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες υγείας.

Η κατάσταση ήταν αποπνικτική και οι μόνοι που μπορούσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους διαδηλωτές ήταν οι εργαζόμενοι του ιρακινού Ερυθρού Σταυρού, καθώς η περιοχή ήταν απρόσιτη στα ασθενοφόρα, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Στη νότια πόλη της Νασιρίγια, οι τραυματίες είναι 17, οι τέσσερις εξ αυτών από πραγματικές σφαίρες. 

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Κερμπάλα, Νατζάφ, Μπάσρα και Ντιουανίγια, ως αντίδραση στις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να τερματίσουν τις πολύμηνες κινητοποιήσεις.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί έχουμε λόγο, δε νομίζω ότι ο Μογκντάντα αλ Σαντρ ή κάποιος άλλος πολιτικός θα μας αλλάξει γνώμη», δήλωσε διαδηλωτής, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στη Βαγδάτη.

Στην αρχή, οι υποστηρικτές του Σαντρ ενίσχυαν τους διαδηλωτές και τους παρείχαν βοήθεια απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ελεύθερους σκοπευτές, ωστόσο, από το Σάββατο, μετά την ανακοίνωση του σιίτη κληρικού, άρχισαν να αποχωρούν από τους καταυλισμούς των εξεγερμένων.

Αμέσως μετά, οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν φραγμούς από σκυροδέματα, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει τους τελευταίους μήνες, καθώς και τουλάχιστον από μία βασική γέφυρα του ποταμού Τίγρη. 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...