Καταρρέει με πάταγο η πραγματική οικονομία

Καταρρέει με πάταγο η πραγματική οικονομία
Καταρρέει με πάταγο η πραγματική οικονομία


07/05/2020 – 16:01

ΤΗΝ ΩΡΑ που η πραγματική οικονομία καταρρέει με πάταγο και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για το μέγεθος της ύφεσης είναι εφιαλτικές η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες παραμένουν θεατές και δεν υλοποιούν καμιά τολμηρή πρωτοβουλία για τη διάσωση των επιχειρήσεων.

Ακόμα και η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου αποδείχτηκε πυροτέχνημα αφού οι τραπεζίτες ζητάνε έναν τόμο δικαιολογητικά, προκειμένου να την εγκρίνουν.

Βέβαια οι περισσότερες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ενημερότητα μένουν έξω και από αυτό το μέτρο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Το σύνολο των επιχειρήσεων έχει ανάγκη από άμεση στήριξη.

Για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτούνται κεφάλαια κίνησης καθώς και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που έχουν σχέση με δάνεια και οφειλές στο δημόσιο.

Σε διαφορετική περίπτωση πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στον εφιάλτη των λουκέτων και της ανεργίας.

Η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, αναγκαστικά θα συμπαρασύρει σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εκτιμήσεις για ανεργία της τάξεως του 25% μπορεί να προκαλέσει ολική επιστροφή στις αλήστου μνήμης εποχές των μνημονίων.

Γι΄ αυτό δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου.

Η κυβέρνηση πρέπει να διασώσει τώρα τις επιχειρήσεις πριν οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Οι αρμόδιοι παράγοντες οφείλουν επίσης να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το μέγεθος της κρίσης.

Γιατί δεν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να μιλάει για ύφεση 4,5% και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να την ανεβάζει στο 9,5% και οι οίκοι αξιολόγησης στο 15%.

Οι αυταπάτες για την επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι για γέλια.

Όπως λένε οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με συνθήκες νοσοκομείων και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει διακοπές με μάσκες, θερμόμετρα και αποστάσεις.

Η εκτίμηση που διατυπώνουν είναι ότι μόνο ένα 30% των τουριστικών μονάδων μπορεί να επαναλειτουργήσει στη φετινή σεζόν και αυτό σύμφωνα με το καλό σενάριο.

Η εστίαση που απασχολεί τετρακόσιους χιλιάδες εργαζόμενους είχε καταρρεύσει ενώ προβληματικές είναι και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται μόνο η φαρμακευτική βιομηχανία φαίνεται να διασώζεται.

 

Υφεσιακό «εφιάλτη» το 2020 βλέπει στην Ελλάδα η Κομισιόν 

 

 Ελληνική «τραγωδία» φέτος στην Οικονομία, με ύφεση 9,7% ανακοίνωσαν οι συντηρητικοί αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προετοιμάζουν τις αγορές για τον εφιάλτη που έρχεται. Το νούμερο των Εαρινών Προβλέψεων μπορεί να μην φαίνεται τόσο μεγάλο όσο του ΔΝΤ, το 15% της Capital Economics το 21,3% της Morgan Stanley ή το 35% του ΟΟΣΑ, αλλά η Κομισιόν όπως και η κυβέρνηση αναμένεται να είναι συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, για να συγκρατήσουν την πτώση. Το 9,7% σε κάθε περίπτωση είναι υπερδιπλάσιο από το 4,7% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Από την οδό Νίκης, απαντώντας για αυτή τη διαφορά, κύκλοι του υπουργείου απόδωσαν το χάσμα στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και στο ότι λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δις ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα. Θέση που επιβεβαιώνουν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που εμμένουν στην διατυπωμένη θέση του υπουργείου. 

Η κομισιόν υπολογίζει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 6,25%. Παράλληλα προβλέπεται και εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 196% του ΑΕΠ. Στο τέλος του σκοτεινού τούνελ, που είναι αναπόφευκτα το 2020, υπάρχει εκτίμηση για ανάκαμψη της τάξης του 7,9% το 2021.

Παρά τα συγκρατημένα νούμερα οι αξιωματούχοι της Κομισιόν δεν μάσησαν τα λόγια τους σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον της ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ύφεση 9,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών, με την Ιταλία στο 9,5% και την Ισπανία στο 9,4%. Μπορεί να χτυπήθηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, αλλά έχουν μεγάλη βιομηχανία που θα στηρίξει τις οικονομίες τους, καθώς θα ανακάμψει ταχύτερα από άλλους κλάδους. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η επίπτωση της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλη λόγω της σημασίας του τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Παρά την ταχεία αντίδραση, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής προβλέπεται πως θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Προφανώς αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε έλλειμα… 

Ακόμα ένα πρόβλημα είναι ότι ενώ οι βασικές επιπτώσεις της καραντίνας θα είναι συγκεντρωμένες στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο ο μεγάλος τουριστικός κλάδος της Ελλάδας πιθανόν θα επηρεαστεί και το γ’ τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η εξωτερική ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει υποτονική. Αφού πάνω από το 70% των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται στους βασικούς θερινούς μήνες, τα εμπόδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

Παρά τα μέτρα, η Ευρώπη εκτιμά ότι θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%. Η πτωτική πίεση από τους μισθούς, τις τιμές της ενέργειας και της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και σε περιορισμένη αύξηση το 2021.

Δυστυχώς αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Ναι, τα μέτρα θα έχουν θετική επίπτωση και εν μέρη θα συγκρατήσουν την… κατρακύλα. Δυστυχώς όμως πρόκειται για μέτρα – «σωσίβια» τα οποία λαμβάνουμε από την κυβέρνηση, λίγο πριν έρθει στις ακτές μας ένα τσουνάμι. Η ελληνική ανάκαμψη από τα μνημόνια και μετά βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εξαγωγών και την άνοδο των τουριστικών εσόδων. Δύο από τους βασικούς πυλώνες της Οικονομίας, που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις η πανδημία. Η μειωμένη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά έχει χτυπήσει τις παραγγελίες και το πρόβλημα στις μετακινήσεις, όπως και η μειωμένη επιθυμία για… τουρισμό εν μέσω COVID – 19, βάζουν «το πιστόλι στον κρόταφο» χιλιάδων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. 

Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι ότι αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στους πληττόμενους κλάδους. Το πλήγμα, ειδικά στον Τουρισμό εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 5 δις ευρώ και θα αφήσει με ελάχιστα έσοδα το 2020, τις περισσότερες επιχειρήσεις. Εταιρείες που περιμένουν τη θερινή περίοδο για να «τζιράρουν» όλο τον χρόνο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς βλέπουν περισσότερα από 100.000 λουκέτα μέσα στο έτος (ΓΣΕΒΕΕ),  ενώ η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει σε επίπεδα «βαθέος μνημονίου» στο 22,3% (ΔΝΤ).

Τσίπρας: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ύφεσης εξαιτίας της κυβέρνησης

«Η Κομισιόν σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «η ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος, είναι προφανής. Ωστόσο το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στη προσωπική του επιλογή. Διότι αν και κυνική, είναι συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει ειδική αναφορά στις επιπτώσεις για την ελληνική αγορά αναφέροντας ότι πρόκειται για επιλογή «για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι που μέχρι χθες τους υμνούσε, αλλά σήμερα οι υπουργοί του αποκαλούν «ζόμπι» και «μπαταχτσήδες». Και στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί, καταλαμβάνοντας το χώρο των μικρών και των μεσαίων που θα έχουν πια βγει εκτός αγοράς και δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενους. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Αντί Μένουμε όρθιοι, Μένουμε με την ελίτ…».

 

Capital Economics: Ύφεση 15% και ανεργία 25% στην Ελλάδα 

Ενδεικτικό του πόσο διαφορετικές είναι οι προβλέψεις οργανισμών, οίκων και τραπεζών, που δεν έχουν πολιτικές δεσμεύσεις, είναι οι προβλέψεις της Capital Economics. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση 15%, αύξηση των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό και αύξηση της ανεργίας στο 25%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν μπορεί να ανακάμψει γρήγορα, όπως υπόσχονται κάποιοι, καθώς θα χρειαστεί περισσότερο από μία 10ετία για να επιστρέψει στο 2009. Επισημαίνεται ότι το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 15% στο σύνολο του 2020, έναντι 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Παράλληλα, προβλέπεται ισχυρή άνοδος της «ανεργίας στο 25%, ποσοστό που αρχικά είχε δυναμική να φτάσει στο 32%.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...