Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Τουρκία για τους Ολλανδούς διπλωμάτες

Νέα “γκάζια” Ερντογάν: Η Γερμανία της Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατία

Στα άκρα η κόντρα του “Σουλτάνου” με… όλους

Μόνο διατεθειμένος να βάλει… νερό στο κρασί του δεν δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κόντρα του με ευρωπαϊκές χώρες και τις ηγεσίες τους, μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών, εν όψει του δημοψηφίσματος στη γείτονα για την συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και στη Γερμανία και την Ελβετία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, νωρίτερα σήμερα, απέρριψε ως κατηγορηματικά απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ολλανδία, αποκαλώντας την «ναζιστικό κατάλοιπο», ο «σουλτάνος του Βοσπόρου»… ξεσπάθωσε, κατηγορώντας την Γερμανία της Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με εθνικοσιαλισμό, όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» είχε πει νωρίτερα η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί, στις οποίες ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προβεί, καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτή η απόρριψη ισχύει επίσης για τους συμμάχους μας, όπως τους Ολλανδούς. Αυτές οι συγκρίσεις είναι απόλυτα άστοχες. Ευτελίζουν την οδύνη (των θυμάτων). Ειδικά στην Ολλανδία, που βίωσε τόσο μεγάλο πόνο εξαιτίας του Εθνικοσοσιαλισμού, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή κι αλληλεγγύη μου σε αυτό το θέμα» είπε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αλλά ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί. Από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αρνήθηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από την Άγκυρα.

«Εσύ δεν έχεις μάθει ακόμη τι είναι η δημοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ολλανδό πρωθυπουργό. Σε δήλωσή του στα κανάλια ATV και A Haber, ο Ερντογάν είπε: «Εγώ δεν είμαι το αφεντικό, άλλωστε. Το αφεντικό αυτής της χώρας είναι ο λαός. Εσύ ακόμη δεν έμαθες τί είναι δημοκρατία».

Διπλωματικά αντίποινα κατά της Ολλανδίας ενεργοποιεί η Τουρκία προχωρώντας σε πράξεις μετά την «πολεμική» ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλών υπουργών της κυβέρνησης Γιλντιρίμ κατά της Χάγης.

Ειδικότερα, με την διπλωματική κρίση να μαίνεται, η Άγκυρα ανακοίνωσε, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα πρώτα επίσημα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της Ολλανδίας, μετά την απαγόρευση της τελευταίας σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της, προκειμένου να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα (σ.σ. βρισκόταν σε άδεια) και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία. Παράλληλα, ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο -η απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά στις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση» τόνισε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Υποστήριξε, δε, πως η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως οι κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελούν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη καταρρέει.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από την συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει βήματα για να επανεξετάσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/274851-Nea-gkazia-Erntogan-E-Germania-tes-Merkel-yposterizei-ten-tromokratia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...