Κομισιόν: Το 25% της Ε.Ε. έχει πάρει την πρώτη δόση, Ιούνιο το πιστοποιητικό

Κομισιόν: Το 25% της Ε.Ε. έχει πάρει την πρώτη δόση, Ιούνιο το πιστοποιητικό
Κομισιόν: Το 25% της Ε.Ε. έχει πάρει την πρώτη δόση, Ιούνιο το πιστοποιητικό

200 εκ. δόσεις εμβολίων έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και 160 εκ. των πολιτών της, δηλαδή το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί. H πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. έχει παράξει 400 εκ. δόσεις εμβολίων και έχει εξαγάγει το 50% σε 90 χώρες.

«Η Ε.Ε. είναι το φαρμακείο του κόσμου. Και ανοιχτή σε όλον τον κόσμο. Καλώ τις άλλες χώρες να κάνουν και αυτές το ίδιο», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα έχει επαρκή εμβόλια ως τον Ιούλιο για να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες για τα βήματα που έχουν γίνει για την τεχνική ολοκλήρωση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και προέβλεψε ρεαλιστικά ότι θα υπάρχει πολιτική συμφωνία ως το τέλος Μαΐου για την εφαρμογή του (το θέμα δε βρίσκεται στο επίπεδο των ηγετών, αλλά στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου – trilogues).

Η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να είναι ανοιχτή στη συζήτηση για την προσωρινή απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αλλά αυτή δε βοηθά κανέναν που έχει ανάγκη εμβόλια βραχυπρόθεσμα». «Είναι συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο επίπεδο και δεν φέρνουν αποτελέσματα για τη σημερινή πιεστική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, προέτρεψε τις άλλες χώρες παραγωγής εμβολίων να προχωρήσουν σε εξαγωγές, όπως κάνει και η Ευρώπη. Ανήγγειλε δε ότι η Ε.Ε. θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά και κανονιστικά την παραγωγή εμβολίων σε χώρες της Αφρικής, αλλά και την παροχή εμβολίων από την Ε.Ε. στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από την πρωτοβουλία COVAX.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...