Κυβέρνηση: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας

Ώθηση για συμφωνία από Μοσκοβισί

«Η συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», επανέλαβε πολλές φορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εξακολουθεί να έχει εμμονές.

Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να επιτύχει μία συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά του στα οικονομικά στοιχεία.

Όπως είπε, με δεδομένη την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά αλλά και τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουν βάση οι πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018 σημειώνοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της οικονομίας και επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας και εκτίμησε ότι έστω και «δειλά» αναγνωρίζει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. «Αναμένουμε να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις. Το ίδιο περιμένουμε και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια δεν είναι ρεαλιστικές» τόνισε.

Τζανακόπουλος: Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από το λαό- δεν διορίζονται

Άγριο ήταν το σφυροκόπημα όμως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν διορίζονται από τους δανειστές αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό», τόνισε και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αλλαγή γραμμής από κάποιους εκ των δανειστών και αν αυτό γίνει μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά δε με τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι αν οριστούν οι στόχοι τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν καθώς είναι μια απλή εξίσωση, σημείωσε.

Ώθηση για συμφωνία από Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Μοσκοβισί βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μια προσπάθεια να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Σημειωτέον, ότι το Μαξίμου χαιρέτισε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το 2016 σχολιάζοντας πως δικαιώνουν τις προβλέψεις ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ενώ αναμένουν σχετική αναφορά και από τον Μοσκοβισί. Σ΄ αυτά τα στοιχεία άλλωστε εδράζεται και το επιχείρημά τους ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Το βλέμμα στους βουλευτές

Κατά τα λοιπά μουδιασμένοι είναι σε κυβέρνηση και κόμμα αναμένοντας την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Με δεδομένο πάντως λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε οι βουλευτές έχουν ενημέρωση και αναμένουν στο ακουστικό της.Όσο για το κλίμα, αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ατμόσφαιρα «μετριοπαθούς αισιοδοξίας».

Ταυτόχρονα όμως κρούουν το καμπανάκι λέγοντας πως «πρέπει να τελειώνουμε, γιατί ο χρόνος έχει 12 μήνες και ήδη έχουμε φάει τους δύο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως μιλώντας για τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέφερε πως «όλοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες τους προβληματισμούς τους» αλλά στην τελική τοποθέτηση δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...