«Λαβράκια» βγάζουν οι «Ράμπο» της εφορίας, στα νησιά!

Πρόστιμα και Λουκέτα, μοίρασαν 723 ελεγκτές σε 2.016 ελέγχους!

Στόχος 14.500 έλεγχοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου!

Στο 78,5% η παραβατικότητα στην Κέρκυρα και 72,97% στη Λέσβο!

Ο φόβος του λουκέτου, μείωσε τις παραβάσεις το 2017!

Μπαράζ φόρο-ελέγχων σε όλη την επικράτεια, από «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)!  Στους  παραβάτες, επιβάλλονται πρόστιμα και 48ωρα «λουκέτα», ενώ οι ελεγκτές, δεν περιορίζονται μόνο σε καφετέριες και εστιατόρια, αλλά «σαρώνουν» όλη την αγορά για πιθανές παραβάσεις, πολλές φορές μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες! Το σχέδιο της Αρχής, προβλέπει τουλάχιστον 14.500 ελέγχους μέχρι και τον Σεπτεμβρίου.

Οι ελεγκτές, που  υποδύονται τους τουρίστες κατά τους ελέγχους που διενεργούν, παρακολουθούν τις κινήσεις και τις συναλλαγές των καταστηματαρχών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμα και σήμερα υπάρχουν δεκάδες κρούσματα μη έκδοσης αποδείξεων, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι οι αρμόδιες εκλεκτικές υπηρεσίες έχουν βγει «παγανια».

Οι εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, είναι ξεκάθαρες, αλλά το σχέδιο των ελέγχων είναι επτασφράγιστο μυστικό! Μέχρι και την τελευταία στιγμή ούτε οι ίδιοι οι εκλεκτές δεν γνωρίζουν που θα πάνε να ελέγξουν!  Στόχος είναι να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του στοιχείου του αιφνιδιασμού, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν διαρροές. Φέτος, ο έλεγχος δεν σταματά στη διαπίστωση των παραβάσεων, καθώς όπως έγινε γνωστό, μετά τον επιτόπιο έλεγχο και εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ένα άλλο συνεργείο επισκέπτεται την επιχείρηση και ξεκινά αμέσως τον φορολογικό έλεγχο των προηγούμενων ετών που φτάνει ακόμα και σε βάθος 5ετίας.

Την Παρασκευή το βράδυ σε γεμάτο εστιατόριο στη Μύκονο, σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν, και όπου οι ελεκτές της ΑΑΔΕ παρουσιάστηκαν ως πελάτες, δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη!  Το εστιατόριο σφραγίστηκε για 48 ώρες, μετά την επιβολή των ανάλογων προστίμων.

Στη Σέριφο, άλλο «ζευγαράκι» εκλεκτών πήγε να πιεί το ποτό του σε γνωστό μπαρ εστιατόριο. Και εκεί διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Σε φούρνο στη Νάξο, ελεγκτές «μεταμφιεσμένοι» σε τουρίστες διαπίστωσαν ότι οι αποδείξεις ήταν άγνωστη λέξη για πώληση ψωμιού, τυρόπιτας και λοιπών προϊόντων με αποτέλεσμα την επομένη να μπει και εκεί  λουκέτο!

Από την αρμόδια υπηρεσία, ξεκαθαρίζουν ότι οι έλεγχοι με τις νέες μεθόδους της ΑΑΔΕ, θα συνεχιστούν.

Το Σάββατο, σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι, μετά τον σχετικό έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 60 αποδείξεις! Το κατάστημα έκλεισε για 48 ώρες.

Στην Ίο, ταβέρνα στη χώρα μετά από έλεγχο, σφραγίστηκε για το «φιξ» 48ωρο, καθώς  αποδείχτηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 13 αποδείξεις.

Όμως εκτός από την εστίαση υπάρχουν και παραβάσεις σε εταιρίες με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 120 παραβάσεις μη έκδοσης απόδειξης στη Νάξο και άλλες 38 στη Μύκονο. Σε αυτά μπαίνει πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ, συν πρόστιμο μη έκδοσης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων, από το «σχέδιο:  Αιγαίο- Σαρωνικός» επιβεβαιώνουν ότι τα ποσοστά παραβατικότητας παραμένουν υψηλά, παρά την δημοσιότητα που έχει δοθεί στους επερχόμενους ελέγχους. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, για πολλές επιχειρήσεις ειδικά στο χώρο της εστίασης, είναι ένα αποδεκτό ρίσκο και αν πάνες καλά στο «πικ» της τουριστικής περιόδου, δεν τους πειράζει αν πληρώσουν πρόστιμο ή αν τους βάλουν 48 λουκέτο, τις επόμενες ημέρες. Ένα αποδεκτό ρίσκο για πολλούς, που φαίνονται  αποφασισμένοι να παραβιάσουν τον νόμο, για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που στο τέλος της ημέρας μηδενίζουν τις συναλλαγές.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε το προηγούμενο διάστημα, με τους εφόρους της χώρας έδωσε σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι, σε ποιούς αλλά και το ποιοι είναι οι στόχοι των ίδιων των εκλεκτών. Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι έφοροι με την σειρά τους παρουσίασαν στον κ. Πιτσιλή, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα.
 

Τα νούμερα των ελέγχων!

Μπαράζ ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, όμως  τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας των ελέγχων δείχνουν ότι  ενώ στα νησιά οι έλεγχοι αστραπή, όχι μόνο αποδίδουν, αλλά ξεπερνούν και τους στόχους, την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Σε λιγότερο τουριστικά μέρη, αλλά και στις μεγάλες πόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπάρχουν εφορίες που δεν έχουν κάνει ούτε έναν έλεγχο!

Με το βάρος να έχει πέσει στον Τουρισμό και τις τουριστικές περιοχές, εφορίες  στην Αθήνα όπως της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου και της Νίκαιας δεν έχουν κάνει ούτε έναν έλεγχο!  Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο καθώς σε αυτές τις περιοχές η κίνηση είναι περιορισμένη, ερωτηματικά δημιουργεί η μη εκτέλεση ελέγχων από την εφορία του Ναυπλίου, που είναι ένα μέρος με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 ως και την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν 2.016 έλεγχοι από 723 ελεγκτές. Συνολικά διαπιστώθηκαν 465 περιπτώσεις με παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η μέση παραβατικότητα κυμαίνεται στο 23,7% όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ τα κλιμάκια της ΥΕΔΔΕ, κατέγραψαν παραβατικότητα 51,30% σε 154 ελέγχους, στην Αττική.

Από τις Εφορίες, τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν μειωμένη παραβατικότητα μικρότερη του 20%. Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος του ελέγχουν, έχει κάνει πολλούς επαγγελματίες, να «μαζευτούν»!

Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές που αποτελούν εξαίρεση, καθώς τα έσοδα είναι πολλά και ο πειρασμός ακόμα μεγαλύτερος. Μέρη όπου η παραβατικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα είναι η Κέρκυρα με 78,5% παραβατικότητα και η Λέσβος με 72,97%.

Τα ίδια στοιχεία, δείχνουν ότι τα πρόστιμα και τα λουκέτα, πέφτουν «βροχή»! Το νέο πρόστιμο των 1.500 ευρώ,  επιβλήθηκε σε τρεις περιπτώσεις, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις αλλά δεν μπορούσε να μπει λουκέτο. Τώρα, για τις επιχειρήσεις  όπου προσπάθησαν να φοροδιαφύγουν, με το να μην κόβουν αποδείξεις, συνολικά επεβλήθησαν 125, ποινές σφραγίσματος των επιχειρήσεων για 48 ώρες. Εξαίρεση τέσσερεις επιχειρήσεις που «έφαγαν» πενταήμερο Λουκέτο και μία που έφαγε δεκαήμερη ποινή!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/292083-Labrakia-bgazoyn-oi-Rampo-tes-ephorias-sta-nesia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...