«Λουκέτο» στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα βάζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Tην «πρόθεσή του» να κλείσει το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Donald J. Trump Foundation, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε «υπόνοια» σύγκρουσης συμφερόντων, ανακοίνωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι το κλείσιμο του ιδρύματος. Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι θέλει «να αποφευχθεί ακόμη και το να φανεί πως υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση (συμφέροντος) με τον ρόλο μου ως προέδρου». Ο ίδιος έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη διάλυση του ιδρύματος.

Καθώς απομένουν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες για την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου, ο μεγιστάνας των ακινήτων δέχεται πιέσεις να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειάς του.

Πρόσφατα ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο γιος του, ο Έρικ, θα σταματήσει να συγκεντρώνει χρήματα για το δικό του ίδρυμα, ώστε να μην υπάρξει υπόνοια πως οι δωρητές «εξαγοράζουν» πρόσβαση στην οικογένεια.

Πριν από τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν είχε καλέσει τον Οκτώβριο το ίδρυμά του να σταματήσει να δέχεται δωρεές, τονίζοντας πως παραβίαζε νομοθεσία της πολιτείας, η οποία ορίζει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ζητούν δωρεές πρέπει να εγγράφονται σε μια πολιτειακή υπηρεσία.

Η εντολή του Σνάιντερμαν ακολούθησε μια σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Washington Post κατά την οποία ενδέχεται να υπήρξαν παρατυπίες ή ακόμη και παρανομίες από μέρους του ιδρύματος: για παράδειγμα, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του ιδρύματος για να διευθετηθούν νομικές διενέξεις που αφορούσαν επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε χθες πως ο Τραμπ δεν μπορεί να κλείσει το ίδρυμα διότι η έρευνα συνεχίζεται. «Το Ίδρυμα Τραμπ τελεί ακόμη υπό έρευνα από αυτή την υπηρεσία και δεν μπορεί νομικά να τερματιστεί η λειτουργία του έως ότου η έρευνα να ολοκληρωθεί», ανέφερε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Έιμι Σπάιταλνικ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...