“Μάγεψε” ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στο Ηρώδειο

Ενθουσίασε χθες ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάνσκ Ιλαρίων Αλφέγιεφ, στη μεγαλειώδη συναυλία που έδωσε με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Μία συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία συνάντησε την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας. Το Ηρώδειο ήταν πλημμυρισμένο από τον επιχειρηματικό κόσμο, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και κυρίως ρώσους επιχειρηματίες και πολίτες που τυχαίνει να ζουν στη χώρα μας.

Στις πρώτες θέσεις του Ηρωδείου βρέθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και πρωτοκλασάτα ονόματα της υψηλής κοινωνίας της χώρας μας.

Στη συναυλία, παρουσιάστηκε το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νόμπελ, Οδυσσέα Ελύτη, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις «Stabat Mater» και «Song of Ascent» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Σολίστ ήταν ο Μάριος Φραγκούλης και ο Δημήτρης Καβράκος, ενώ αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς

Τα έργα του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ που παρουσιάστηκαν ήταν: Stabat Mater για soprano, mezzo ορχήστρα και χορωδία, Song of Ascent, Συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία, μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων με σολίστ: την Svetlana Kasyan και την Μαρίτα Παπαρίζου.

Ο σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ, φαίνεται να δένεται όλο και πιο πολύ  με την Ελλάδα, αφού και τα ελληνικά του είναι άπταιστα και η αγάπη του για τη χώρα μας είναι φανερή, ενώ και οι προσπάθειες που κάνει να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα είναι μεγάλες.

Η καλλιτεχνική σύνδεση Μίκη θεοδωράκη και Ιλαρίωνα Αλφέγεφ, σηματοδότησε μία πραγματικά νέα εποχή διπλωματικών σχέσεων, την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης στο παρελθόν πρέσβευε διαφορετικές απόψεις από αυτές που πρεσβεύει η σημερινή κατάσταση στη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά για άλλη μία φορά φάνηκε ότι στο όνομα της τέχνης και της δημιουργίας πολιτικές απόψεις, διαφορετικές θέσεις και νέες στρατηγικές έρχονται πιο κοντά.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάνσκ, πριν τη μεγαλειώδη συναυλία, έκανε μία σειρά συναντήσεων με σκοπό να ενημερωθεί για τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και να δηλώσει ότι θα βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα της χώρας.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημαντική διαδρομή του σεβασμιότατου μητροπολίτη, ως Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας και κυρίως ως φιλέλληνας.

Σημαντική ήταν η επαφή που είχε και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο συνομίλησε αρκετή ώρα με κυρίαρχο θέμα το πώς η εκκλησία μπορεί να σταθεί δίπλα στον ταλαιπωρημένο Έλληνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...