νωστό Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με έδρα τα Χανιά βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο των αρχών για μία σειρά από κατηγορίες που έχουν έως και κακουργηματικό χαρακτήρα. Εμπορία βρεφών και γενετικού υλικού, εικονικές εξωσωματικές, απάτη και πολλές παραβάσεις του νόμου περί Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συμπεριλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία, όπου αναφέρεται πως εξαπατήθηκαν δεκάδες γυναίκες – ασθενείς του κέντρου, καθώς και γυναίκες που είχαν αναλάβει παράτυπα το ρόλο της παρένθετης μητέρας.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο ιδιοκτήτης του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιατρός, εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής, καθώς και Ρουμάνα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Ελεύθερες με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν μαία της μονάδας, βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια».

Μία από τις γυναίκες που είχε ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών του εν λόγω Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μίλησε στο Marie Claire και μοιράστηκε την εμπειρία της.

«Το δικό μου ταξίδι στην υπογονιμότητα ξεκίνησε το 2015, όταν μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών κι εφόσον ήμουν ήδη 35 ετών αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε εξωσωματικό ιατρό. Η έρευνα μας οδήγησε στο συγκεκριμένο κέντρο στα Χανιά. Ο γιατρός κι ο εμβρυολόγος ήταν πολύ φιλικοί, μας εξήγησαν τη διαδικασία, μας διευκόλυναν και οικονομικά, και είπαμε να ξεκινήσουμε.

Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες, μείναμε μαζί τους σε 4 προσπάθειες – 1 μικρό πρωτόκολλο, 2 μεγάλα κι ένα σε φυσικό κύκλο 6 μηνών. Ούτε μία θετική χοριακή. Διάγνωση: χαμηλή ανταπόκριση στα φάρμακα και ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Στις τελευταίες δύο προσπάθειες, το 2017, είχαν αλλάξει ολα.

Τεράστια αναμονή, άφαντος ο γιατρός, μόνο στην εμβρυομεταφορά τον είδαμε, και γενικά αδιαφορία, καμία αναλυτική ενημέρωση για τα έμβρυα, τις βλαστοκύστες, τίποτα. “Μόνο δύο έμβρυα έχουμε, ελάτε…”.

Στην τελευταία αρνητική χοριακή έκανα 3 μήνες να μιλήσω με τον γιατρό. Ο εμβρυολόγος έλεγε πως έτρεχε με ένα νέο κέντρο στην Κύπρο και κάτι δικαιολογίες.

Τότε αποφάσισα να αλλάξω γιατρό. Χωρίς υποψίες και κακή διάθεση, ίσως λίγο απογοητευμένη που ενώ πήραν τόσα λεφτά (όλα μετρητά χωρίς αποδείξεις) αδιαφόρησαν.

Την επόμενη χρονιά έμεινα έγκυος με σπερματέγχυση, παλινδρόμησε την 9η εβδομαδα.. Ο επόμενος γιατρός μου βρήκε χρόνια φλεγμονή στο ενδομήτριο και εξαιρετικά ωάρια για την ηλικία μου. Όταν πήγα σε αυτόν ήμουν 41, στον Χανιώτη ήμουν 36.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, κι ενώ πλέον στα 44 μου η δωρεά ωαρίων ειναι μονόδρομος, αναρωτιέμαι… πόσο πωλείται το όνειρο;

Θα πάψω ποτέ να αναρωτιέμαι αν υπάρχουν εκει έξω υγιή εμβρυάκια μου τα οποία πληρώθηκαν αδρά απο κάποια απελπισμένη όπως εμένα;

Θα πάψω να σκέφτομαι αυτά τα χρόνια που έχασα σ’ ένα κέντρο όπου δεν ενδιαφέρθηκαν και όπου πιθανόν εκμεταλλεύτηκαν δικό μου γενετικό υλικό, οπότε αναγκάζομαι τώρα εγώ να μαζεύω χρηματα για να αγοράσω δανεικά ωάρια και να γίνω μητέρα…;

Δεν ξέρω ευσταθεί νομικά η δική μου υπόθεση, αλλά και πολλών άλλων.

Δεν ξέρω καν αν τελικά θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, είναι όμως κρίμα τόσα φάρμακα, τόση ταλαιπωρία, ψυχολογική και οικονομική, να γίνεται έδαφος εκμετάλλευσης από αδίστακτους ανθρώπους, που στο βωμό του κέρδους διαλύουν όνειρα, οικογένειες, και την ίδια μας τη ζωή…»

Έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υγείας ότι παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η έρευνα συνεχίζεται και, από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, θα κρατήσει για καιρό ακόμα. Το δικό μας ερώτημα είναι πώς φέρονται να έχουν επιδείξει τέτοιου είδους συμπεριφορές άνθρωποι που έχουν σπουδάσει να φροντίζουν ανθρώπους, που έχουν δώσει ιερό όρκο γι’ αυτό, που επιτελούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

Η αναστάτωση ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί το εν λόγω Κέντρο είναι τεράστια και, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, αναζητούν τρόπους να μάθουν αν ανήκουν στα θύματα της υπόθεσης. Είμαστε δίπλα σε όλες αυτές τις γυναίκες, σε κάθε άνθρωπο που δε γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη στη δική του περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ευελπιστώντας οι αρχές να πράξουν τα δέοντα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...