Με «μπλόκο» σε Αμερικανούς υπηκόους «απαντά» το Ιράν στο διάταγμα Τραμπ

Προσφυγές κατά του διατάγματος Τραμπ από αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων

Με μέτρα αμοιβαιότητας αποφάσισε να απαντήσει το Ιράν στο διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγορεύει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη αναμένεται να περιορίσει την έκδοση θεωρήσεων σε Αμερικανούς υπηκόους, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν…σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά στους ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Προσφυγές κατά του διατάγματος Τραμπ

Στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Προέδρου των ΗΠΑ προσέφυγαν αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις ζητούσαν την απελευθέρωση δύο ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «JF Kennedy» της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ, παρ’ όλο που ήταν κάτοχοι βίζας.

Οι δύο Ιρακινοί είχαν εργασθεί για την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ. Τελικώς, ένας εξ αυτών έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαγορεύτηκε η επιβίβαση πολιτών από Ιράκ και Υεμένη σε πτήση από Κάιρο προς Νέα Υόρκη

Νωρίτερα, δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο πολιτών επτά χωρών, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το «Reuters».

Οι αιγυπτιακές Αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, οι οποιοι είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους, αν και κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, κατά τις ίδιες πηγές.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Το διάταγμα διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.

Όπως αναφέρει το AFP, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός «ισλαμιστών τρομοκρατών» και ότι προτεραιότητα εισδοχής θα δοθεί στους χριστιανούς.

Οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, η οποία τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες -η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι- στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Θα απαγορεύεται η είσοδος κατόχων πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...