Νέα μέτρα εδώ και τώρα, λέει το ΔΝΤ για το κενό 600 εκατ. το 2018!

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΝΟ 600 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΟ 2018!

Η διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση κλείνει, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ, έρχονται όλο και πιο κοντά, αλλά…. πίσω έχει το ΔΝΤ, την «ουρά». Πατώντας στο δημοσιονομικό «κενό’ 600 εκατ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές για το 2018, το ΔΝΤ θέλει περισσότερα μέτρα!  Ακόμα όμως και αν πάρουμε τα μέτρα αυτά, μετά υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο, ακόμα και μετά την λήξη του μνημονίου!  Δηλαδή, όπως είναι τα πράγματα τώρα, υπάρχουν τρία τινά.  
 
1.    Νέα μέτρα κάθε χρόνο για να πιάνουμε τους στόχους. Δύσκολο σενάριο, καθώς έχει ήδη εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα της φορολογικής βάσης, άρα η αποτυχία φαντάζει πολύ πιθανή.
 
2.    Αποτυχία στην επίτευξη των στόχων, άρα και ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, με σαρωτικές συνέπειες στα εισοδήματα υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την μείωση των δαπανών μέσω μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο.
 
3.    Απότομη στροφή σε Ανάπτυξη, ικανή να στηρίξει τους στόχους για αυξημένα έσοδα και ενεργοποίηση της αγοράς. Αυτό, απαιτεί όχι απλώς πραγματοποίηση των εκτιμήσεων για Ανάπτυξη 2,7% που βλέπουν Κομισιόν και κυβέρνηση για το 2017, αλλά και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες, ώστε να ανοίξουν οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
 
 Επειδή τα δύο πρώτα είναι απευκταία και το τρίτο είναι σχεδόν ουτοπικό, η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά, ότι πρέπει να πέσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε λογικότερα επίπεδα. Εδώ, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, την ίδια εκτίμηση έχουν διατυπώσει και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, που ζητούν ή μπαράζ νέων μέτρων ή να πέσουν οι στόχοι στο 1,5%.
 
 Ακριβώς επειδή η διαπραγμάτευση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συμμετοχή του ΔΝΤ, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση έχει κρατήσει και το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2018, να συζητηθεί μαζί με τα υπόλοιπα. Αν πέσουν οι στόχοι, αλλάζει και η απαίτηση των δανειστών για νέα μέτρα, αφού ο «λογαριασμός» θα βγαίνει και το δημοσιονομικό κενό που ξεκινά από τα 600 εκατ ευρώ και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μπορεί να φτάνει και μέχρι τα 800 εκατ. ευρώ, απλώς εξαφανίζεται. Αυτό το σενάριο της συμφωνίας, δίχως νέα, σκληρά μέτρα είναι φυσικά η θετικότερη δυνατή εξέλιξη και σε αυτό στοχεύει και το οικονομικό επιτελείο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...