Ναύπακτος – Σκιαδαρέσης: Στόχος μας είναι η Ισόρροπη Ανάπτυξη, η Κοινωνική Συνοχή και η Αποτελεσματικότητα!

Στην Ναύπακτο βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση της παράταξης του στο Εργατικό Κέντρο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σκιαδαρέσης μιλώντας σε στελέχη και φίλους.

Αναλυτικά όσα είπε:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ στη Ναύπακτο, στην Αιτωλοακαρνανία, σκορπά αισιοδοξία και στέλνει μήνυμα ΝΙΚΗΣ στις 8 του Οκτώβρη!

Αρχές μας είναι η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ στους πολίτες!

Στόχος μας είναι η Ισόρροπη Ανάπτυξη, η Κοινωνική Συνοχή και η Αποτελεσματικότητα!

Το μέσο για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι ένα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

γιατί η Περιφέρεια δεν είναι φέουδο κανενός!

Το τελευταίο διάστημα η πατρίδα μας και ο λαός μας ζουν επώδυνες στιγμές.

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της.

Δεν δικαιολογείται όμως η πατρίδα μας, τη μια φορά να καίγεται και την άλλη να πνίγεται.

Η «επιτελικότητα» και η «αριστεία» είναι μόνο δυο ωραία σλόγκαν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο στη μαρκίζα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Βλέπουμε σήμερα, τη σημασία του να υπάρχουν Περιφερειάρχες που δεν θα λειτουργούν σαν απλοί υπάλληλοι της κεντρικής εξουσίας, αλλά ως διεκδικητές και αποτελεσματικοί διαχειριστές που προάγουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Κάτι που δεν έκανε o κ. Φαρμάκης σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, όπως και ο κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία.

Γιατί το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να σκύβουν το κεφάλι στην κεντρική εξουσία, να είναι παθητικοί εντολοδόχοι του Μαξίμου, να μην διεκδικούν για τον τόπο τους.

Αυτό με εμάς θα ΑΛΛΑΞΕΙ, σας το υπόσχομαι, θα γίνει πράξη.

Δεν θα είμαι ένας Περιφερειάρχης κλεισμένος στο γραφείο του, ένας «γραφειάρχης» που θα έχει την «αυλή» του και θα είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα.

Σας υπόσχομαι ότι όπως και σήμερα, θα είμαι πάντοτε μαζί σας, πλάι σας, και την επομένη των εκλογών.

Εδώ από τη Ναύπακτο, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Φαρμάκη ευθέως:

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τι έργα πρόληψης έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια;

Έχουν ελεγχθεί οι υποδομές;

Υπάρχουν τα αναγκαία φράγματα και αναχώματα; Έχουν καθαριστεί τα ποτάμια και τα κανάλια; Έχουν δοθεί χρήματα σε φράγματα ή σε πεζοδρόμους, όπως μας λένε οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές; Υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για την αντιπλημμυρική προστασία;

 Ή όλα είναι, απλώς, θέμα τύχης;

Στη λογική του «πάμε και όπου βγει»;.

Θέλω να ρωτήσω επίσης, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια για την Αιτωλοακαρνανία συνολικά.

Οραματίστηκε, σχεδίασε, δημοπράτησε και υλοποίησε ένα, έστω, έργο;

H απάντηση είναι ΟΧΙ.

Τα μόνα έργα που επικαλείται αφορούν στα δίκτυα φυσικού αερίου, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, τον «Λαδόπουλο» και την Πατρών – Πύργου.

Είχε το θράσος μάλιστα να πει πριν από λίγες μέρες πως «αγωνίστηκε για να μετατραπούν σε έργο όλα αυτά που παρέλαβε ως λόγια και οράματα».

Η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Φτάνει πια κύριε Φαρμάκη, μάς φαρμακώσατε!

Δεν είμαστε περαστικοί από την Περιφέρεια. Γνωρίζουμε και αγωνιστήκαμε.

Η αλήθεια είναι ότι το 2019 δεν παρέλαβε ιδέες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά την πρόοδο των διαδικασιών για όλα τα έργα που ισχυρίζεται πως υλοποίησε ο ίδιος.

Γιατί, λοιπόν, υπερηφανεύεται ο κ. Φαρμάκης και ποιους ακριβώς αγώνες έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του; Εκτός κι αν θεωρεί έργα τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις που χρηματοδοτεί ευκαίρως ακαίρως!

Εδώ στην Αιτωλοακαρνανία η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.

Έργα που ξεκίνησαν πριν από το 2019 και 4χρονια τώρα δεν έχει προχωρήσει τίποτε, όπως ο άξονας Καρπενήσι -Αγρίνιο-Πλατυγιάλι-Αστακός.

Φίλες και φίλοι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι «τυχαία».

 Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η ιδιαιτερότητα αυτή ωστόσο δεν συμβαδίζει ούτε με τους διαχρονικούς αναπτυξιακούς δείκτες της περιοχής, αλλά ούτε και με το γενικότερο επίπεδο ευημερίας των κατοίκων της.

Η υστέρηση όμως που βιώνει η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά η Ναύπακτος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούν κλίμα παραίτησης και απώλειας ενδιαφέροντος, για την επόμενη μέρα, για το αύριο των γενιών που έρχονται .

Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται απαραίτητες, με όρους  όμως βιωσιμότητας, αειφορίας και καινοτομίας, μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν πρώτα τις μεγάλες υποδομές, όπως:

1) ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΟΥ ΠΑΤΡΑ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- ΙΤΕΑ – ΛΑΜΙΑ

2) ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

3) ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

4) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Πέρα από τα μεγάλα έργα, χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις για το αύριο της τουριστικής ανάπτυξης της Ναύπακτου:

1) ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

2) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΞΕΝΙΑ)

3) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΘΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ. ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΘΕΡΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)

4) ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΝΙ ΜΠΑΝΙΑ

5) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ MASTER PLAN ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ ( ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΠΙΣΤΑ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ- ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ- ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ)

Φίλες και φίλοι,

-Είναι γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία συνολικά αποτελεί μια περιοχή με πολύ υψηλές επιδόσεις όσο αναφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ,  οι οποίες όχι μόνο της προσδίδουν ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά την καθιστούν και βασικό προμηθευτή πολλών περιοχών της χώρας. 

-Επειδή όμως η ιδιαιτερότητα αυτή κανένα επιπλέον όφελος δεν προσδίδει στον πληθυσμό της, προτείνεται η εφαρμογή ειδικών τιμολογίων εκ μέρους του ΔΕΔΗΕ για την υποστήριξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή και ειδικά από νέους.

-Στην  Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν ήδη 2 νοσοκομεία (στο Μεσολόγγι και Αγρίνιο) χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, και η στελέχωση τους  υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών τους αναγκών. Παράλληλα τα υφιστάμενα κέντρα υγείας αλλά και οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας που λειτουργούν, συγκροτούν ένα απαρχαιωμένο και παρηκμασμένο σύστημα υγείας που όχι μόνο δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού αλλά δημιουργεί και επιφυλάξεις για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η άμεση στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας με το κατάλληλο και απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ο πλήρης εκσυγχρονισμός τους.

-Η λειτουργία των τεσσάρων υφιστάμενων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών στο Μεσολόγγι και Αγρίνιο που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, εξακολουθεί να είναι προβληματική. Αποκομμένα από την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών δυνατοτήτων της περιοχής όχι μόνο για το επίπεδο σπουδών αλλά και την εν γένει διαβίωση των φοιτούντων σε αυτά. Με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής και μέσα από τον εμπλουτισμό της με νέα πανεπιστημιακά τμήματα και την ενίσχυση των υφιστάμενων, προτείνουμε τη συγκρότηση μιας υγιούς ακαδημαϊκής οντότητας, χρήσιμης για την κοινωνία και την εκπαίδευση γενικότερα.

-Αναφορικά με την παραγωγική συγκρότηση της περιοχής και ειδικότερα με τον πρωτογενή τομέα, επείγεται η λήψη μέτρων για την ανακατεύθυνση βασικών του λειτουργιών, προκειμένου να εναρμονίζεται με τις σύγχρονες πρακτικές παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή πραγματικών τεχνικοοικονομικών κινήτρων για την καθετοποίηση του συνόλου των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών εκμεταλλεύσεων.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να μην έχουμε μια ακόμα χαμένη πενταετία για την Περιφέρειά μας.

Αρκετό έδαφος έχουμε χάσει.

Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, με το 26,7% να βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας το 2022 (αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 170.000 συμπολίτες).

Το τέταρτο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Είχαμε την προτελευταία απορροφητικότητα ΕΣΠΑ το 2021.

Γι’ αυτό λέμε σήμερα από τη Ναύπακτο, όχι σε ΑΛΛΕΣ χαμένες ευκαιρίες,

Γι’ αυτό τονίζω την ανάγκη να τρέξουμε… Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Με Διαφάνεια – Χρηστή Διοίκηση – Λογοδοσία – Ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη – Κοινωνική συνοχή.

Αυτές οι έννοιες βρίσκονται στον αντίποδα του «βίου και της πολιτείας» της απερχόμενης περιφερειακής αρχής, όπου ο κανόνας είναι οι Απευθείας αναθέσεις-Αδιαφάνεια-Διοίκηση ημετέρων- Έλλειψη λογοδοσίας- Κοινωνικές ανισότητες.

Ως Παράταξη θεωρούμε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι βαθιά πολιτικό θέμα: Το κρίσιμο είναι πώς θα συνδέσουμε τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, πώς θα φέρουμε σε επαφή τις παραγωγικές δυνάμεις, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, πώς θα κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις τις παραγωγής για να έρθει η ανάπτυξη. Χωρίς διαχωρισμούς σε «ημέτερους» και «αποπαίδια».

Σας ανέφερα ήδη ορισμένους προγραμματικούς άξονες για την Αιτωλοακαρνανία.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταγράψει ολοκληρωμένα και μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας όλες τις θέσεις μας: Για την Ανάπτυξη, τον Πρωτογενή Τομέα, την Υγεία-Κοινωνική Συνοχή, και την Παιδεία.

Φίλες και φίλοι,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Η παράταξή μας είναι ο μόνος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ εκφραστής του Δημοκρατικού και Προοδευτικού κόσμου της Περιφέρειάς μας.

Θέλω να το έχετε πάντα στο μυαλό σας και να το τονίζετε και εσείς σε κάθε πολίτη. Μην παραπλανάσθε από αυτά που διαδίδουν τεχνιέντως ορισμένοι «αλα καρτ» προοδευτικοί.

Εμείς δεν πατάμε σε δύο βάρκες, ούτε έχουμε θολή ταυτότητα. Έχουμε αξίες και πιστεύουμε στα ιδανικά του χώρου μας!

Παραμένουμε οι αξιόπιστοι ΕΓΓΥΗΤΕΣ της ΕΝΟΤΗΤΑΣ του δημοκρατικού κόσμου που θέλει ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ στη Δυτική Ελλάδα.

Που δεν ανέχεται έναν Περιφερειάρχη εντολοδόχο του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου.

Καλώ από εδώ, από τη Ναύπακτο, κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ πολίτη να συστρατευτεί μαζί μας, γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε την δυνατότητα και τις πιθανότητες να κερδίσουμε τον εκλεκτό της ΝΔ.

Για να θυμόμαστε την απερχομένη περιφερειακή αρχή σαν μια παρένθεση. ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΔΏ ΝΑ ΚΛΕΊΣΟΥΜΕ ΑΣΥΤΉ ΤΗΝ ΠΑΡΈΝΘΕΣΗ Ως ΜΙΑ ΑΝΆΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΈΝΩΝ ΧΡΌΝΩΝ.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών βλέπω τη φλόγα στα μάτια  σας για τη νίκη της Παράταξής μας.

Δεν έχουμε ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο.

Για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στη Δυτική Ελλάδα χρειάζεται εγρήγορση και καθημερινή προσπάθεια από κάθε υποψήφιο και υποψήφια.

Ο σκοπός μας είναι ιερός: Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια περιφέρεια με ποιότητα ζωής και προοπτικές. Δεν θέλουμε να σπαταληθεί άλλη μια πενταετία για να κερδίζουν οι λίγοι αλλά αρεστοί του κ. Φαρμάκη, εις βάρος των πολλών.

Σας καλώ να μεταφέρετε το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ, της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και της ΑΣΙΟΔΟΞΙΑΣ σε κάθε χωριό και καφενείο της Δυτικής Ελλάδας, σε κάθε χώρο δουλειάς και δράσης.

Να λειτουργήσετε σαν πολλαπλασιαστές των θέσεων μας.

Να μιλήσετε με κάθε πολίτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τις αγωνίες του.

Να αισθανθεί ότι τον καταλαβαίνεται και ότι θα είστε μαζί του και την επομένη των εκλογών.

Έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε όλοι μαζί τη μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ.

Είναι στο χέρι μας.

Καλό μας αγώνα, με τη ΝΙΚΗ για μια

ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ!!! 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...