Οι αλήθειες του Χουλιαράκη από το Λονδίνο

Συμφωνία τώρα, να γλυτώσουμε το 4ο μνημόνιο! – Το 3ο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο το 2015, ακόμα και χωρίς εκλογές

Καλύτερα «κακή» συμφωνία τώρα, παρά 4ο μνημόνιο, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την ομιλία του, με θέμα «Greece: Conditions for a Sustained Recovery»  που πραγματοποίησε στο London School of Economics  (LSE). 

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους, μίας νέας καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, στο ελληνικό πρόγραμμα, επικεντρώθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, την δυσκολία αντιμετώπισης της κρίσης υπό συνθήκες περιορισμένου χώρου άσκησης πολιτικής, στους λόγους που απέτυχαν τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης (η ελάφρυνση του χρέους θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή με φιλόδοξους στόχους, λάθος αλληλουχία μεταρρυθμίσεων, αποτυχίες στην επικοινωνία), και στο πώς μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη.

Ο υπουργός, τόνισε ότι ο κακός σχεδιασμός και τα αποτελέσματα των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης θα έφερναν ένα 3ο πρόγραμμα ακόμη και αν δεν γίνονταν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Λύση εντός ευρώ, βασισμένη στις επιτυχίες του 2016

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε δεσμευμένοι στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Η κυβέρνηση απέδωσε γρήγορα και από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις (μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, επιστροφή της αξιοπιστίας στα δημοσιονομικά, υπέρβαση το 2016 του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση/εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος).

Καλύτερα «κακή» συμφωνία τώρα, παρά 4ο μνημόνιο

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θα είναι πολύ κακό να κλείσει το Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυξάνει την αβεβαιότητα, δημιουργεί προβλήματα (απομάκρυνση επενδύσεων) και θα προκαλέσει συζήτηση για ένα 4ο πρόγραμμα διάσωσης.

Σε 5 μήνες δεν αποκλείεται η λύση να είναι καλύτερη από αυτή που μπορούμε να επιτύχουμε τώρα, ωστόσο, επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, έστω και με λίγο χειρότερη συμφωνία.

Το πρόβλημα επικοινωνίας

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια/προβλήματα που συναντήσαμε, το οποίο δεν περίμενα ότι θα έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο είναι η σωστή επικοινωνία, η οποία διαπλάσσει προσδοκίες και πολεμά την αβεβαιότητα

Μόνο συνολική λύση με υποχωρήσεις από όλους

Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο μέσω των από πλευράς μας παραχωρήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που εμπλέκονται, καθώς και να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ και θεσμών. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένως διαψευσθεί στις προβλέψεις του για την Ελλάδα

Το μπαράζ εκλογών και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και οι πρόσφατες στις ΗΠΑ, ίσως και να επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό ζήτημα, καθώς είναι καλύτερο να διαπραγματεύεται κανείς με αυτούς που ήδη γνωρίζει. Η κυβέρνηση Ομπάμα, για παράδειγμα, ήταν υποστηρικτική στο ζήτημά μας.

Πρόσκληση σε ξένες άμεσες επενδύσεις

Η κυβέρνηση βλέπει θετικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, έχω κάνει αρκετά ταξίδια και συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ίσως να έχουμε στείλει μερικά λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό, αυτά είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία που προανέφερα.

«Φρένο» στο κύμα μετανάστευσης

Η ανεργία και η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό αποτελούν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει μειώσει την ανεργία (και γενικά και μεταξύ των νέων), ενώ εξετάζει τις δημόσιες δαπάνες για τυχόν σπατάλες ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν σε κοινωνικές πολιτικές και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για την απουσία του από το EWG

Υπογράμμισε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από συνεδρίαση του EWG, έγινε σε συνεννόηση με τον Τ. Βίζερ με τον οποίο έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...